Már a gyárakból is hibásan kerülhetnek ki a napelemek

penz-napelem

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Talán nem is gondolnánk, de már a napelemek gyártása során is keletkezhetnek olyan apró, rejtett kis hibák, amik később nagymértékű problémát okozhatnak. Korábban elkerülhetetlennek tűnt a gyártási folyamatból fakadó sérülések kiküszöbölése, de most új megoldást találtak!

MI OKOZZA A REPEDÉSEKET A NAPELEMEKEN?

Már ismert, hogy a paneleken található hajszálrepedések a gyártás során keletkeznek, ez pedig a későbbiekben, a használat során komoly gondot is előidézhet. A napelemek felületén a repedések többnyire a cellák forrasztása során keletkező sérülések miatt alakulnak ki. Az előállítás során ugyanis a cellarétegeket 200°C-nál is magasabb hőmérsékletre fűtik fel, viszont a fémek a lehűlés során erőteljesebben húzódnak össze, mint a szilícium, ami pedig megrepeszti annak felületét. Már léteznek megoldások ezeknek a sérüléseknek az elkerülésére, de általánosságban továbbra is a cellák megrepedezése a legjellemzőbb probléma. Fontos tudni, hogy a gyártás során keletkező repedések kezdetben szinte láthatatlanok, de méretük a használat során folyamatosan nő, ami a későbbiekben jelentősen befolyásolja a napelemes rendszer teljesítményét.

MEGOLDÁS: ÚJFAJTA ÖSSZEKAPCSOLÁSOK

A napelemgyártók manapság egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az új eljárások bevezetésére. Mindezt azért is teszik, hogy minimálisra csökkentsék, vagy teljesen kiküszöböljék a problémát okozó anyagok (ólom, ezüst) használatát, illetve igyekeznek új cella technológiákat alkalmazni, mint például a heteroátmenetet. Utóbbi eljárás során a cellákat nem teszik ki 180°C-nál magasabb hőmérsékletnek a gyártás során, ezzel pedig a repedések megjelenése bizonyos mértékben csökkenthető. A Wolverhamptoni Egyetem kutatást indított kimondottan a repedések kialakulásának vizsgálatára. A kutatók azt vizsgálták, hogy a különböző paraméterek módosítása miként hat a csatlakoztatás folyamatára, és mi tapasztalható a hajszálrepedések számát illetően. A kutatás során főként a különböző vastagságú forrasztásokra, szalagszélességre, az ezüst- és rézvastagságra fordítottak nagy figyelmet. A vizsgálat eredményeit a „Repedések kialakulásának kezdete és növekedése a napelemes modul összekapcsolásnál“ címmel a Solar Energy folyóirat is közzétette. A kutatás során arra a megállapításra jutottak, hogy a repedések a cellák elülső oldalán, ahol ezüstöt használtak gyorsabban növekedtek, mint a hátsó oldalon, ahol réz került felhasználásra. Továbbá azt is kimutatták, hogy a vastagabb ezüst- és rézforrasztással készült bevonatok, illetve a szélesebb cella összekapcsolások is a repedések nagyobb arányú növekedését okozzák. A kutatás eredményeit felhasználva a modulgyártók is új előállítási folyamatokra térhetnek majd át, ami a jövőben sokkal megbízhatóbb és kevésbé sérülékeny napelemeket fog biztosítani a piac számára.