Különleges műholdképeken ragyognak a naphőerőművek

naphoeromu-muhold-felvetel-del-afrika

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A napenergia jelentősége évek óta egyre nagyobb és nagyobb, ennek megfelelően szerte a világon egyre több napenergiát hasznosító létesítmény, berendezés épül. Két német műhold ezekről készített különleges felvételeket.

A napenergia hasznosítása többféleképpen történhet. Hogy melyik a leghatékonyabb megoldás, az függ többek között az adott helyszín földrajzi elhelyezkedésétől és adottságaitól. A forró területeken, ahol maximalizálható és folytonos a hőenergia-ellátottság például érdemes naphőerőművet telepíteni.

Ezek a létesítmények a Nap közvetett hőenergiáját hasznosítják, és ezeknek is többféle típusa létezik. A tornyos naphőerőművekben például a felfűtendő folyadék - általában valamilyen sóolvadék - egy toronyban található. A tornyot mozgatható állású (napkövető) síktükrök veszik körbe, amelyek a Nap sugárázását mindig a fűtendő közeg tetejére vetítik vissza. A felfűtött közeg mozgásba hozza a turbina lapátjait, ami így elektromos áramot termel.

naphoeromu-muhold-felvetel-ivanpah

Naphőerőművek úgy, ahogy még nem láthattuk

A tornyos naphőerőművek a műholdfelvételeken is szépen kirajzolódnak jó csillagállás esetén - pontosabban akkor, amikor a műholdak, a Nap és a tükrök is megfelelő szögben helyezkednek el egymáshoz viszonyítva. A német ikerműhold a TerraSAR-X és a TanDEM-X ilyen szerencsés helyzetbe került, és különleges felvételeket készített ilyen létesítményekről, amelyeket a DLR tett közzé.

naphoeromu-muhold-felvetel-ivanpah

A műholdak napszikon pályán keringenek a Föld körül, minden nap átrepülnek az Egyenlítő felett reggel és este 6 órakor. A felvételek készítésekor a műholdak a tükrökkel nagyjából akkora szöget zártak be, mint a tükrök a Nappal. Ennek köszönhetően tűnnek kiemelkedően fényesnek a létesítmények a képeken, amelyeken később a DLR szakértői csapata hamis színezést használt a könnyebb érthetőség miatt. A felvételeken a lilás árnyalat a sima, a zöld pedig a durva felületeket jelzi.

A színes radarképek egyikén a spanyolországi Platforma Solar de Almería napelemkutató létesítmény látható, amely Európa legnagyobb kutatási, fejlesztési és tesztelési központja.  A dél-afrikai Khi Solar One Power Station mellett pedig a világ legnagyobb naphőerőműve, az amerikai Ivanpah létesítmény is megjelenik a felvételeken.

naphoeromu-muhold-felvetel-almeria