Különleges létesítmény bújik meg Svájc hófödte hegycsúcsai között

svajc-napelem-viztarozo

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Napelemek kígyózó sora szegélyezi Svájc leghosszabb víztározóját, hogy így segítsék elő az ország zöldenergia-termelését a téli hónapokban.

Hófödte hegycsúcsok veszik körül a 2400 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő Muttsee víztározót - ez eddig egy tipikus svájci látkép. Különlegességét az adja, hogy a tó gátját csaknem 5500 napelem szegélyezi, amelyek 3,3 millió kWh energiát termelnek évente, és ezzel nagyjából 700 háztartást látnak el árammal - számol be róla az Euronews cikke.

- A magashegységi területeken kialakított naperőművek legnagyobb előnye, hogy, főként a téli hónapokban, háromszor annyi energiát termelnek, mint egy hasonló létesítmény az ország alacsonyabban fekvő tájain - magyarázta Jeanette Schranz, a kivitelezést végző Axpo energiavállalat kommunikációs vezetője.

svajc-napelem-viztarozo

Mivel ilyen magasságban télen a ködképződés már nem igazán jellemző, a napelemek sokkal több napsugárzásnak vannak kitéve, mint az alacsonyabb területeken. A hó fényvisszaverő képessége szintén segíti a magasabb energiatermelést, és a hideg is jó hatással van a hozamra.

A panelek már tavaly a helyükre kerültek, és nemrég a termelést is megkezdték. A beruházás az Axpo AlpinSolar nevű projekt keretében valósult meg. A programban az Axpo 4200 napelemes projektet kíván megvalósítani Svájc különböző részein 2030-ig. Ebben a kormány is a partnerük, hiszen tavaly a szövetségi parlament elfogadta azt a törvénymódosítást, amely megkönnyíti az új naperőművek engedélyeztetési folyamatát.