Kötelezővé tennék a napelemek telepítését Japánban

japan-kotelezove-tenne-a-napelemek-telepiteset-az-uj-epitesu-ingatlanokra

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Ausztrália és Japán is nullára kívánja csökkenteni 2050-re az üvegházhatású-gázok kibocsátását. Japánban ennek érdekében 2025-től kötelezővé tehetik a napelemek telepítését az új építésű ingatlanokra a tokiói prefektúrában.

A klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében több nemzet is ambíciózus célokat tűzött ki maga elé, mégpedig azt, hogy 2050-re nullára csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ausztráliában a napokban fogadták el azt a törvényjavaslatot, amely rögzíti a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ig történő 43 százalékos csökkentését, 2050-ig pedig a nettó nulla kibocsátásra vonatkozó ígéretet.

Hasonló bejelentést tett korábban Japán, az évszázad közepére ők is lenulláznák az üvegházhatású gázok kibocsátását. Hogy elérjék ezt a célt, a kormány 2025-től minden új épületen, így a lakóépületeken is kötelezővé kívánja tenni az áramtermelő napelemek telepítését a 14 millió lakosú tokiói prefektúrában.

A szigetország emellett a megújuló energiaforrások arányát 2030-ra 36-39 százalékra növelné a teljes energiamérlegben - ez jelenleg 18 százalék. Ehhez egyrészt emelnék a nap- és szélerőművek által termelt energia mennyiségét, másrészt a fosszilis energiaforrások arányát csökkentenék 76 százalékról 41 százalékra. Az atomerőművek hozzájárulását az ország energiatermeléséhez pedig 6 százalékról 20 százalék körülire tervezik emelni.

 

(Forrás: portfolio.hu, vg.hu)