Könnyebben telepíthető napelemes rendszer a társasházakra

konnyitest-kaptak-a-tarsashazak-napelemes-rendszer-telepitesehez

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Komoly könnyítést jelent a társasházak számára a Magyar Közlönyben kedden megjelent rendelet: napkollektor vagy napelem telepítéséhez már nem kell minden tulajdonostárs beleegyezése.

A napelemes rendszerek egyre inkább terjednek Magyarországon is, igaz, alapvetően a családi házak esetében, a társasházak ritkábban vágnak bele egy ilyen beruházásba. A helyzet azonban megváltozhat, a kormány ugyanis a veszélyhelyzetre hivatkozva megváltoztatta a társasházakra vonatkozó törvényt.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a közös tulajdonban álló épületrészre - mint, amilyen a tető is - napkollektor, napelemes rendszer telepítéséről és üzemeltetéséről a közgyűlés az összes tulajdoni hányad szerinti, legalább 75%-os többségével rendelkező tulajdonostársak igenlő szavazatával dönthet.

Az, hogy már nem kell minden tulajdonostárs beleegyezése egy ilyen beruházás kapcsán, azoknak a társasházaknak jelent könnyítést, ahol eddig mindössze néhány lakó ellenezte csak a telepítést. Ez már nem lesz akadály, így a jövőben egyre több lakóközösség térhet át a megújuló energiaforrások hasznosítására, ezzel csökkentve a megugró rezsiköltségeket.

A rendelet kimondja azt is, hogy meg kell állapítani a rendszer telepítésével és üzemeltetésével kapcsolatos részletszabályokat, különösen a csatlakozás feltételeit, a telepítés és az üzemeltetés költségeinek és bevételeinek megosztását. Fontos az is, hogy a tervezett rendszer a közös tulajdonban álló épületrészre csak akkor telepíthető, ha az a közös költség csökkentésére telepítendő napelem felhelyezését nem lehetetleníti el.

A rendelet az Ukrajnában fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló 2022. évi VI. törvény hatályvesztésekor hatályát veszti.

 

(Forrás: portfolio.hu)