Költözéskor magammal vihetem a napelemes rendszert?

kis-teljesitmenyu-szereles

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Néhányan azért nem mernek belevágni egy napelemes rendszer vásárlásába, mert úgy vélik, hogy nagyot buknak, ha majd el kell költözniük és a tetőre rögzített rendszert nem tudják leszerelni és magukkal vinni. Vajon igazuk van azoknak, akik ezt az álláspontot képviselik? Vagy egyáltalán költöztethető a napelemes rendszer? Ezekben a kérdésekben foglalunk állást a következőkben.

FELESLEGES AGGÓDNI, GYORSAN MEGTÉRÜL!

Azt jó, ha tudjuk, hogy egy minőségi, jól megtervezett napelemes rendszer, kiépítését követően gyorsan visszahozza az árát. Egy ilyen befektetés csak egyszer, a kezdetekben jár relatíve nagyobb költséggel, azt követően gyakorlatilag csak jövedelmet termel, vagy felesleges kiadásoktól kímél meg, ami az áramszámlát illeti. A megtérülési idő több tényezőtől is függhet. Egyik ilyen befolyásoló komponens a bekerülési ár. Egy háztartási méretű kiserőmű (HMKE), vagyis egy napelemes rendszer méretétől függően 1,5-5 millió Ft is lehet. Persze a termelés is a mérettel, beépített teljesítménnyel együtt növekszik. Jelenleg az mondható, hogy egy napelemes rendszer 7-10 éven belül hozza vissza az árát, viszont évtizedekig tud hibamentesen működni, így a megtérülési dátumot követően már gyakorlatilag csak jövedelmet termel. A kifizetődési időszak jelentősen lerövidíthető, ha valamilyen támogatást veszünk igénybe, melyből idén 2021-ben több is rendelkezésre áll:

  • VEKOP-5.2.1-17 Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel,
  • Novák Katalin által meghirdetett Otthonfelújítási Támogatás,
  • Palkovics László által meghirdetett napelemes uniós fejlesztési program.

Talán az egyik legfontosabb befolyásoló tényező a napelemes rendszer kifizetődési ideje tekintetében a megfelelő minőségű alapanyagok használata és a megfelelő szaktudással történő szerelés. Ezzel ugyanis elérhető, hogy a rendszer hibamentesen működjön felszerelését követően több évtizeden át. Bármilyen termelési kiesés, hiba pedig a megtérülési idő kitolódásához vezethet. Így legyünk körültekintőek a megfelelő termékek és vállalkozó kiválasztásában! A megtérülést természetesen az időjárás is befolyásolja. Minél többet süt a nap, annál több energiát tudunk termelni, ami felgyorsítja a folyamatot. Erre sajnos nincs befolyásunk, de Magyarországon nem hibázhatunk nagyot, mert igen kedvező klimatikus viszonyok adottak a napelemek „csúcsrajáratásához”.

MI VAN, HA MÉG A MEGTÉRÜLÉSI IDŐ ELŐTT ELKÖLTÖZÖM?

Amennyiben a korábban is felvázolt megtérülési idő előtt továbbállnánk, akkor sem kell aggódni, és azon gondolkodni, hogy jobb lenne a napelemes rendszert leszereltetni és magunkkal vinni! A napelemek a háztetőn ugyanis jelentősen növelik egy adott ingatlan értékét. Kutatások igazolják, hogy a vásárlók szívesebben vesznek és költenek többet olyan ingatlanra, ahol már van kiépített napelemes rendszer. Így a korábbi invesztíciót akár be is építhetjük a ház eladási árába. A többletbevételt pedig felhasználhatjuk következő ingatlanunknál egy újabb napelemes rendszer kialakítására. Amennyiben mégis ragaszkodnánk a napelemes rendszerünk leszereléséhez és áttelepítéséhez, akkor sincs probléma, mert a telepítéshez hasonlóan a leszerelés sem jár az épület megsértésével. Viszont ehhez is szakember segítségét kell kérni, illetve bejelentést kell tenni a műveletről a helyi áramszolgáltató felé.

Tags