A kínai sivatagban épül a világ legnagyobb megújuló energiát hasznosító erőműve

naperomu-kina

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Megkezdődött a világ legnagyobb nap- és szélenergiát egyaránt hasznosító erőmű építése Észak-Kína egyik sivatagos területén. Amint elkészül, csaknem 40 milliárd kWh elektromos áramot fog termelni.

A megújuló energiaforrások hasznosítása terén Kína az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően az élen jár, és úgy tűnik, vezető szerepét nem is szeretné feladni: a napokban ugyanis megkezdték az eddigi legnagyobb, nap- és szélenergiát egyaránt hasznosító erőmű építését.

A Global Times beszámolója szerint az ország 7. legnagyobb sivatagában, a Kubuqi-sivatagban megvalósuló projekt több mint 11 milliárd dollárba kerül, összteljesítménye pedig 16 millió kW lesz. A számítások szerint a létesítmény 40 milliárd kWh elektromos áramot fog termelni évente Peking, Tiencsin és Hopej tartományok számára.

Az erőmű 16 millió tonnával fogja csökkenteni Kína szén-dioxid-kibocsátását, és az itt termelt tiszta energia az energiaszükséglet több mint 50 százalékát fogja kitenni. A beruházás rengeteg munkalehetőséget teremt, fellendíti a gazdaságot, ösztönzi a fejlesztéseket, sőt még a helyi ökoszisztémát is javítja.

Kína jelenleg legnagyobb naperőműve is a Kubuqi-sivatagban található. A 196 ezer panelből álló létesítmény több mint 2 milliárd kWh zöldáram termelésére képes.