A képzeletet is felülmúlta egy gátra épített napelemes rendszer

gat-napelem

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A svájciakat is meglepte milyen eredményeket mutatott fel az egyik vízgátra épített napelemes rendszer. Ráadásul ennek a kialakításnak több előnye is van a hagyományosan telepített napelemparkokhoz képest. Lássuk a részleteket!

KOMBINÁLT ZÖLD ENERGIATERMELÉS A MAGASBAN

A svájciak nemrégiben az Albigna gát peremére telepítettek egy 1200 panelból álló napelemes rendszert. Az építmény egyedi jellege nemcsak abban mutatkozik meg, hogy sok napelem egy vízi erőművön helyezkedik el, hanem abban is, hogy a hegyek között rendkívüli magasságban 2100 méteren építették meg és függőlegesen történt a panelek elhelyezése. A napelemek a 671 méter széles betonkoszorún sorakoznak fel, és a modulok 78 fokos szögben kerültek beállításra, ami a téli időszakban is ideális beesési szöget jelent. A megszokottnál nagyobb dőlésszög azért is hasznos, mert így a napelemekre nem rakódik rá a hó.  Ezzel a beruházással mondhatni teljesen kimaxolták a területben rejlő energiatermelési potenciált, hiszen a napelempark 410 kW-ot ad hozzá a vízerőmű teljesítményéhez. Kép forrása: https://www.world-today-news.com/bregaglia-gr-a-solar-power-plant-under-construction-at-more-than-2000-meters/

A rendszert múlt év szeptemberében kapcsolták a hálózatra, és megdöbbentő, a korábbi számításokat is felülmúló termelési adatokat kaptak. A napelemek nagyjából 25%-kal termelnek többet, mintha a fotovoltaikus rendszert a közeli település határában helyezték volna el. A gátra történő telepítés egyik legnagyobb előnye, hogy nem vett el feleslegesen újabb területeket a mezőgazdaságtól vagy a természettől. A zürichi áramszolgáltató (Ewz) által közzétett időközi mérleg szerint a működés első hat hónapjában 223 MWh-nyi energiát termelt a napelemes rendszer. A kinyert adatok alapján az októberi, novemberi, februári és márciusi hónap különösen produktív volt. A kimagasló termelés elsősorban a magasságnak és a hűvösebb, tiszta levegőnek köszönhető. Ezáltal biztosított, hogy a napsugarak nagyobb mennyiségben érjék a napelemeket, illetve a természetes hűtés is a klimatikus viszonyok által. Az eddigi tapasztalatokra alapozva az Ewz 500 MWh éves termelési hozamra számít az egy éves működés alatt. A gátra telepítés előnyeit látva nem ez lesz az utolsó ilyen jellegű építmény Svájcban. Az Axpo elnevezésű cég jelenleg is épít egy az albignainál 5-ször nagyobb napelemparkot, ami várhatóan 2,2 MW teljesítményű lesz. A napelemes rendszer még magasabban, 2500 m magasságban fog elhelyezkedni.