Holdi jövőnk fényesebbnek látszik a Blue Origin fejlesztésének köszönhetően

blue-origin-napelem-hold-regolit

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Holdi regolitból állíthat elő napelemes cellákat és alumíniumvezetékeket Jeff Bezos, az Amazon alapítójának űrcége. A technológia segíthet, hogy az ember állandó jelenlétet alakítson ki a Holdon.

Jeff Bezos űrcége, a Blue Origin kifejlesztett egy módszert, amellyel napelemes cellákat és kábeleket tudnak előállítani a holdi regolitból. Az InterestingEngineering cikke számol be a Blue Alchemist (Kék Alkimista) névre keresztelt folyamatról, amelynek során elektrolízis segítségével vonják ki a napelemcellák előállításához szükséges anyagokat - az alumíniumot, vasat és szilíciumot - a regolitból. És nemcsak a panelek, hanem az azokat védő üvegburkolat és a szükséges kábelek is létrehozhatók a folyamat során.

blue-origin-napelem-hold-regolit
Korlátlan napenergiát biztosíthat az új módszer

A NASA az Artemis program keretében állandó emberi jelenlétet szeretne létrehozni égi kísérőnkön. A cél elérését megkönnyítheti, ha a Blue Origin technológiája beválik. Mivel kevesebb felszerelést és eszközt kéne a Holdra szállítani, a költségek jelentősen csökkenhetnének. A holdkőzetből gyártott napelemek élettartama ráadásul igen hosszú lehet, több mint 10 évig működőképesek maradhatnak a nem éppen barátságos környezetben.

A Blue Origin sajtóközleményében kiemelte: bebizonyították, hogy módszerük életképes, és lehetséges napelemes cellák létrehozása a holdi regolit felhasználásával. Hozzátették, hogy miután a Holdon is sikeresen megvalósították a folyamatot, korlátlan napenergiát tudnak biztosítani bárhol, ahol arra szükség van.