Ha könnyebb a napelem, szélesebb körben hasznosítható

napelem-ujrahasznositas-hollandia

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Összefogott két holland cég, hogy megalkossák a teljes mértékben újrahasznosítható és kifejezetten könnyű napelemet. Ennek köszönhetően többféle tetőszerkezetnél is fel tudják használni.

Nagy teherbírású, mégis könnyű napelemet tervezett meg közösen két holland cég, a Solarge és a Econcore. A titka a méhsejt-szerkezet, amelynek köszönhetően a panel súlyát a hagyományos napelemekhez képest 65 százalékkal tudták csökkenteni - írja az Euronews.

A stabilitás érdekében a jelenleg is használt napelemek - a rögzítéshez használt együtt - négyzetmétereként nagyjából 25 kilogrammos terhelést jelentenek. A holland változatnál ez mindössze 8 kilogramm, ami azt is jelenti, hogy szélesebb körben használható. Az olyan könnyűszerkezetes tetőre is telepíthető, amely csak a saját súlyát, illetve a törvényileg előírt eső- és hóterhelést bírja el - ilyen lehet többek között egy istálló.

Könnyű az újrahasznosítása is

A hagyományos napelemek újrahasznosítása lehetséges, de a legtöbb eljárás jelenleg még igen drága és időigényes. A Solarge napeleme azonban újrahasznosított és újrahasznosítható anyagokból készül, amelyek mentesek az úgynevezett örök vegyi anyagoktól, PFAS-októl.

Az újfajta paneleket még ebben a hónapban, egy nemzetközi szakkiállításon mutatják be a vállalatok.