Ezek a napelemek ivóvizet állítanak elő a párából

napelem-ivoviz-megujulo-energia

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A levegő páratartalmából képes ivóvizet előállítani egy nemrég kifejlesztett napelempanel. A gyártó szerint a technológia széles körben alkalmazható lehet.

Az amerikai Source Global gyártó egy olyan napelempanelt fejlesztett ki, amely képes ivóvizet előállítani a levegő páratartalmából, mindezt ráadásul napenergia segítségével.

A PV Magazin összefoglalója szerint a szerkezet a világ bármely pontján hasznosítható, hiszen akár már 10 százalékos páratartalom mellett is működésbe léphet. A gyártó a szerkezet működési elvét is elmagyarázta: a panel napelemes egysége által megtermelt villamos energia meghajtja a ventilátort, így vonják ki a vízgőzt a levegőből. A vízgőzt aztán a panel belső hőjének segítségével alakítják folyékony vízzé.

napelem-ivoviz-megujulo-energia

A víz keringetéséről és tisztításáról egy önálló rendszer gondoskodik. Sőt, a folyamat végén még ásványi anyagokat is bejuttatnak a vízbe a megfelelő összetétel és íz érdekében.

A gyártó az első, kereskedelmi méretű rendszerei már működnek több helyen, így például Ománban is. A lakossági felhasználása alkalmas panelek értékesítése szintén megkezdődött, amelyek naponta átlagosan 4-10 liter tiszta vizet állíthatnak elő.