Európa legnagyobb napelemparkja és energiatárolója is Romániában épül

napelem-romania-energiatarolo

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Európa legnagyobb napelemparkja Románia nyugati részén, Arad megyében fog megépülni. A beruházást egy energiatároló rendszer telepítése is kiegészíti.

Nagyszabású, 800 millió eurós beruházás kezdődik meg nyáron a romániai Nagypél (Pilu) és Ottlaka (Graniceri) közötti térségben - írta meg a Portfolio az Agerpres hírügynökség információra hivatkozva. A svéd érdekeltségű Monsson-csoport 2000 megawattnyi csúcsteljesítményre méretezett napelem-kapacitást készül beüzemelni ott legkésőbb 2024 végéig.

Ha megépül, ez lesz Európa legnagyobb napelemparkja. És ez még nem minden, ugyanis nemrég kiderült, hogy ezen felül 200 millió eurós befektetéssel egy 500 megawattóra kapacitású energiatároló rendszert is építenek. Az energiatároló állomás területrendezési engedélyére vonatkozó kérelmet a napokban iktatta a beruházó Ottlaka polgármesteri hivatalában.

- Ez a projekt kiegészíti a napelempark építését, ez lesz a legnagyobb megújulóenergia-tároló kapacitás Európában - mondta Petre Claudiu Batrinut, Ottlaka polgármestere. - A tároló állomás 20 hektáron épül a város területén, teherkonténer méretű akkumulátorokat helyeznek el beton talapzatokon.

A Monsson-csoport 2024-től kezdődően további két napelempark építését is tervezi Romániában. Az Arad megyei Kisjenő (Chisineu-Cris), illetve Mácsa (Macea) területén megvalósuló projektek együttesen további 800 megawatt teljesítményre lesznek képesek.