Egyre nagyobb napelemes rendszerekre vágynak a magyarok

napelemtelepites-referencia

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A hazai háztartások felismerték, hogy a napelemes rendszereknek számos előnye van és olyan komfortot és biztonságot tudnak biztosítani, amire semmilyen más berendezés nem képes. Éppen ezért a lakások is jelentősen átformálódtak az elmúlt 10 évben. Egyre több elektronikai eszköz került használatba, és egyre inkább növekedett ezzel együtt a villanyszámla is. Mi lehet ilyenkor a megoldás? Hát a napelem!

KÉTSZER AKKORA NAPELEMES RENDSZERRE VÁGYNAK A MAGYAROK, MINT KORÁBBAN

Egy közelmúltban lezárult felmérés rámutatott arra, hogy a magyar háztartásoknál az elmúlt években duplájára nőtt a telepített rendszerek mérete.  Ennek elsősorban az az oka, hogy az ingatlanok esetében korábban elsősorban az az aktuális villanyfogyasztást fedezték napelemmel, most viszont már tudatosan nagyobb, tendenciálisan növekvő igényekre terveznek. Sokak ugyanis a jövőben a hűtési és fűtési energiaigény biztosítását is a napelemes rendszerek szolgáltatta árammal kívánják fedezni. Sőt egyre inkább elterjednek az elektromos hajtású autók is hazánkban, melyek otthoni töltésére szintén a napelemek nyújtanak költséghatékony megoldást. A szóban forgó közlemény szerint a legtöbb háztartás számára egy 4-5 kW-os napelemes rendszer is elég volna, mégis a lakosság ennél jóval nagyobb teljesítményű, 6-8, vagy akár 10 kW-os rendszerben gondolkodik. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy a vásárlók a nagyobb teljesítményű és tudású, lehetőleg a későbbiekben is bővíthető napelemrendszereket keresik.

NÉZZÜK AZ EGÉSZET A SZÁMOK TÜKRÉBEN

Egy 5 fős család egy nagyjából 100-120 m²-es ingatlanban átlagos áramfogyasztása körülbelül 23-25.000 Ft. Ez kilowattórára vetítve és éves szinten vizsgálva nagyjából egy 6 kW-os rendszert tesz indokolttá. Amennyiben a család már tisztában van azzal, hogy a jövőben egy 1,5-2,5 kW-os klímát, vagy esetleg elektromos fűtést szeretne az ingatlanba szereltetni, akkor már érdemes egy bővíthető napelemes rendszerben gondolkodni, esetleg nagyobb, 8 kW-os inverterrel tervezni. Így a későbbiekben csak a napelempanelek számát kell csak növelni a tetőn, ami már egy jóval kisebb beruházás, mint a kezdeti volt. A nagyobb napelemes rendszer szolgáltatta energia pedig már elegendő áramot termel ahhoz, hogy a háztartás teljes fogyasztását plusz a hűtési-fűtési igényt is kielégítse. Azok, akik következő autónak már biztosan egy elektromos autót szereznek be, és törekedni szeretnének a minimális költségű üzemeltetésre, azoknak érdemes még merészebbnek lenni és egy 10-12 kW-os inverterrel szerelt napelemes rendszerben gondolkodni. Image removed.

Ne rémisszenek meg senkit a számok, a piaci tapasztalatok olyanról is beszámoltak már, hogy több háztartásban előfordul akár 20 kW-os napelemes teljesítmény is. Persze ehhez már megfelelő nagyságú tetőfelületre is szükség van. A jövőben pedig már az energiatárolóval rendelkező inverterek elterjedését vetítik előre. Ez jelentheti ugyanis a megoldás a napközben megtermelt, de fel nem használt energia éjszakai felhasználására. A megoldás főként azok számára lesz előnyös, akik a napelemes beruházásukat 2023. december 31., vagy támogatással 2021. június 30. utánra tervezik, mikor is megszűnik a szaldós elszámolás és az új bruttó számítási mód ellenére is el kívánják kerülni a villanyszámla fizetését.