Duplán zöld megoldás, ha birkák legelésznek a napelemparkokban

birka-juh-legeltetes-napelem-naperomu

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A napelemek között legelésző birkák látványa - a globális trendeket tekintve - ma már nem is olyan szokatlan, mint gondolnánk. Jó példa ez arra, hogyan lehet a megújulóenergia-ipar és a mezőgazdaság együttműködése mindkét fél számára előnyös.

A napelemparkok környezetvédelmi jelentősége vitathatatlan, a tiszta energiát előállító erőművek olykor több hektáron terülnek el. Ugyanakkor a népességnövekedés miatt a mezőgazdaság helyigénye is egyre nő. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a két iparág egymás konkurense lenne - éppen ellenkezőleg, számos példa mutatja, hogyan tudnak összefogni.

Kaszálni kell, de egy naperőműnél ez nem olyan egyszerű

A naperőművek gyepének kaszálása elengedhetetlen, de egyáltalán nem egyszerű feladat. A terület hatalmas, a gépi kaszálás drága és a munkaerőhiány ezt a szegmenst is érinti. A tulajdonosok azonban váratlan szövetségesekre leltek a nehéz helyzetben: a birkatenyésztőkre.

Rohamléptékben bővül a napelemes kapacitás - és ezzel a helyigény is

Az Egyesült Államokban a napelemes kapacitás gyorsan növekszik, a Bloomberg becslése szerint az országban idén rekordmértékben, csaknem 32 GW-tal nő a kapacitás, ami mintegy 25 millió háztartás energiaellátást biztosítja. A gazdálkodókat tömörítő American Farmland Trust becslése szerint, amennyiben ez a trend folytatódik 2040-ig a hasznosítható mezőgazdasági területek nagysága 18,4 millió hektárral csökken. 

Az egyre terjedő agrofotovoltaikus rendszereknek köszönhetően azonban a földeken egyszerre valósulhat meg a napenergia- és mezőgazdasági termelés vagy legeltetés. Szintén Amerikában már egyesület is alakult azon gazdálkodók között, akik a naperőművek legeltetésével foglalkoznak. Az USA napelemparkjait nagyjából 5000 birka tartja rendben, de hasonlóra Kanadában, Franciaországban, Japánban, Ausztráliában, sőt Magyarországon is van példa.

birka-juh-legeltetes-napelem
Miért pont juhokkal legeltetnek?

A legeltetéssel nem csak birkákat bíztak meg, de ők bizonyultak a legjobbnak. A tehenek túl magasak ahhoz, hogy a panelek alatt sétáljanak, és szeretik megvakarni a hátukat a tartószerkezeten. A kecskékkel pedig az a baj, hogy néha felmásznak a panelekre és megrágják a kábeleket. A juhok viszont jól érzik magukat, a napelemek árnyékot adnak nekik, és bőséges táplálékforrást találnak maguknak.

Mindegyik fél számára előnyös az együttműködés

A birkák “alkalmazása” a naperőmű tulajdonosának nyilvánvaló előnyökkel jár: sokkal olcsóbban tarthatja így rendben a területet. A farmerek is profitálhatnak, hiszen nem kell feladniuk munkájukat, és továbbra is jó minőségű hús- és tejtermékekkel, valamint gyapjúval láthatják el a piacot. Ugyanakkor környezetvédelmi szempontból is hasznos ez a megoldás. Kutatások kimutatták, hogy a juhokkal legeltetett napelemparkokban megnő a biodiverzitás, a változatos növényvilág megfelelő élőhelyet biztosít különféle rovarok, madarak és kisemlősök számára.