Bécsben már mindenhol napelembe lehet botlani!

becs-napelem

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Már több cikkünk is szólt az osztrák fővárosról, hiszen a napelemes technológiák hasznosításában az élen jár Bécs. Következő cikkünkben a tavalyi év eredményeit összegezzük, valamint bemutatjuk, hogy milyen merész célt is tűzött ki a nagyváros maga elé 2030-ra!

ÚJ ÉVES REKORD A NAPELEM-TELEPÍTÉSBEN

Az osztrák energiaszolgáltató beszámolója szerint, 2020-ban 26 MW-nyi új napelemes erőmű került telepítésre, ami azt jelenti, hogy a tavalyi év lett az eddigi csúcstartó. Az új rekord egyben azt is jelenti, hogy Bécsben nagyjából hetente adtak át egy kisebb-nagyobb naperőművet. Bár a pandémia az osztrákokat is hátráltatta a munkában, mégis sikerült ezt a fantasztikus eredményt elérni. Városszerte összesen már 260 darab napelemes erőmű működik, melyek összesített teljesítménye eléri a 60 MW-ot. Ez a kapacitás pedig lehetővé teszi nagyjából 25.000 háztartás egész éves energiaellátásának biztosítását. A bécsiek ugyanakkor nem akarnak megállni, a céljuk az, hogy ezt az értéket 10 éven belül, 2030-ig megtízszerezzék. A kitűzött cél nem is tűnik valószerűtlennek látva a bécsiek leszántságát és a telepítések ütemének növekedését. 2019-ben a beépített kapacitások még „csupán” 14.000 háztartás ellátására voltak képesek a már működő 200 darab napelemes rendszerrel. Két éve is már igen kiterjedt felületet képviseltek a napelemek, hisz a paneleket egymás mellé fektetve nagyjából egy 500.000 m2-es területet kaptunk volna.

ÉRDEKESSÉGEK A BÉCSI NAPELEMES RENDSZEREKRŐL

A Wien Energie által üzemeltetett napelemrendszerek 80%-a épületek tetején található. A tetőre szerelt rendszerek nagy arány ellenére a megtermelt energia legnagyobb részét a kialakított napelemparkok adják. Erre nagyon jó példa a 2020 őszén átadott 22. kerületi Schafflerhofstraße egy kihasználatlan telkén létrehozott, nagyjából 15 focipálya méretű napelemfarm. Ez az erőmű 2021 elején kezdi majd meg a működést. A 11,5 MW-os napelempark önmaga 5.200 háztartást lesz képes ellátni zöld energiával. Ez lesz Ausztria egyik legnagyobb napelemes rendszere. Az energiaszolgáltató nagy hangsúlyt fektet a klímavédelem előmozdítására, mindezért elkötelezett az alternatív energiák hasznosítása mellett. A városi térben kézenfekvő, hogy a megújuló energiák közül a napenergia kerül hasznosításra, hisz számos nagy felületű középület teszi lehetővé a napelemek telepítését. Ezért is szeretnék az elkövetkezendő 10 évben megtízszerezni a kapacitást. A klíma védelmének érdekében pedig minden egyes alternatív módon megtermelt kilowattóra áram hozzá tud járulni. A 2030-ra kitűzött 600 MW-os cél eléréséhez, és az ehhez szükséges jövőbeli projektek finanszírozásához a Wien Energie körülbelül 500 millió eurót fog fordítani.