Autópályák mentén termelhetik a zöld energiát Svájcban

az-autopalyak-menti-zajvedo-falak-is-kihasznalhatok-megujulo-energia-termelesre

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Többek között napelemes rendszerek kiépítése érdekében ingyenesen elérhetővé teszik az autópályák menti területeket a fejlesztők számára - mindezt egyelőre nem nálunk, hanem Svájcban. A döntéshozók úgy számolnak, így akár további 55 GW teljesítmény nyerhető megújuló forrásból.

Az autópályákon utazva kinek jutott eszébe, hogy milyen sok a potenciális helyszín, ahova például napelemeket lehetne telepíteni? A svájciaknak biztosan, sőt ők nemcsak gondolkodtak ezen, hanem ötleteltek, számoltak, terveztek. A folyamat vége aztán az lett, hogy eldöntötték, az autópályák menti területeket ingyen rendelkezésre bocsátják azoknak, akik ott valamilyen zöld villamosipari beruházást szeretnének végrehajtani. A Szövetségi Tanács a napokban ennek megfelelően már módosította is a vonatkozó rendeletet, amely október elsején lép életbe.

A lehetőség adott, csak ki kell használni

Óriási potenciál rejlik abban, hogy az említett területeket zöldenergia előállítására használják. Az elemzések kimutatták, ha minden erre alkalmas helyszínre napelemet telepítenének, legalább 55 GW-tal növelhető a megújuló forrásból származó teljesítmény az országban.

A Svájci Szövetségi Útügyi Hivatal egyébként korábban már lecsapott a lehetőségre, és leginkább az alagutak és raktárak környékén olyan berendezéseket telepített, amelyekkel fedezni tudják a saját áramfogyasztásukat. A fennmaradó területeket - például a zajvédő falakat vagy a pihenőhelyeket - mostantól azonban egy harmadik fél rendelkezésére is bocsáthatják, ráadásul ingyen.

Egy pályázaton választják majd ki azokat, akik valamilyen megújuló forrást - nap-, szél- vagy akár geotermikus energiát - hasznosító energiatermelési rendszert építhetnek az adott helyszíneken. A pontos pályázati feltételek egyelőre még nem ismertek, de annyi biztos, hogy a földterület használatának feltétele lesz az is, hogy a megtermelt villamos energiát értékesítsék a rendszerek telepítői.

(Forrás: photovoltaik.eu)