Alga teheti hatékonyabbá a napelemeket

alga-novelheti-a-napelemek-hatekonysagat

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Algával tennék hatékonyabbá a napelempaneleket svéd kutatók. A kísérletek igen kedvező eredményeket hoztak, és már a tömeggyártás felé vezető úton haladnak.

A napenergia felhasználása egyre népszerűbb az egész világon, így Európában is. A jelenleg forgalomban kapható napelempanelek hatásfoka azonban 22 százalék körül alakul, éppen ezért folyamatosak a kutatások, hogyan lehetne ezt az értéket növelni, hogyan lehetne még jobban kihasználni a Napból érkező kimeríthetetlen energiát. Svédországban, a Life Sunalgae projekt keretében erre egy érdekes megoldást találtak - algát hívtak segítségül.

A csapat egy olyan speciális, “aligkának"elnevezett anyagot mutatott be, amely képes növelni a szilícium-alapú panelek hatékonyságát. Az anyag alapja a kovamoszat - egy egysejtű, fotószintetizáló alga -, amelyek a nevükből adódóan a vázukhoz kovát, vagyis szilícium-dioxidot használnak. A svédek ezt az anyagot nyerték ki, és használták fel a kutatás során. Egyedülálló fénytörő képességének köszönhetően az algika akár 4 százalékkal is növelheti a napelemek hatékonyságot, ráadásul az ultraibolya sugárzást is megszűri, vagyis a technológiával a panelek élettartama is növelhető.

Fenntartható előállítás

A technológia azon túl, hogy hatékonyabbá teszi a napenergia felhasználását, teljesen fenntartható. A kovamoszatokat organikus módon termesztik, tehát egyáltalán nem káros a tengeri élővilágra. Az előállításhoz a halgazdaságokból származó tápanyagot használnak, ezzel biztosítva a körkörös gyártási folyamatot.

Azt, hogy az algika ártalmatlan, az is bizonyítja, hogy nemrég egy helyi partner segítségével szappant készített az anyagból a csapat, amelyek árusítását már meg is kezdték.

Úton a tömeggyártás felé

A csapat korábban egy üvegházban évente 30 kilogramm anyagot állított elő. Most egy kísérleti gyárat nyitottak meg Svédországban, ami eleinte évente 500 kilogramm, majd 1000 kilogramm termelésre lesz képes. Ez már elég lenne ahhoz, hogy a csapat megkezdje az algika értékesítését a napenergia szektorban.

 

(Forrás: cinea.ec.europa.eu)