1000 hektáron épül napelempark Romániában

napelempark

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Romániában, Arad megyében egy gigantikus méretű napelemparkot tervez létesíteni egy befektetői csoport. A beruházás egyike lehet Európa legnagyobbjainak is, és jelentősen hozzá járul majd Románia karbonsemlegesség eléréséhez fűzött terveinek megvalósításához.

ÓRIÁSI NAPELEMPARK LÉTESÜL A MAGYAR HATÁRTÓL NÉHÁNY KILOMÉTERRE

Arad megye önkormányzata nemrégiben jelentette be, hogy társadalmi egyeztetést szerveznek egy, a magyar-román határ közelében található Ottlaka (Graniceri) és Nagypél (Pilu) községek területrendezési tervének átdolgozására. Ennek oka, hogy egy befektetői csoport Romániában példátlan, de európai szinten is ritkaságszámba menő méretekkel rendelkező napelemparkot hozna létre a két település közigazgatási területén. A területrendezési tervekre azért is van szükség, mert azok előfeltételei az építési engedély kibocsátásának is. A területrendezési terv társadalmi vitáját a közeljövőben, 2021.február 23-án tartják Aradon, ahol vélhetően elfogadásra kerülnek a tervezett módosítások és elindulhat a napelempark engedélyezési folyamata. Az eddigi hírek szerint egy magánbefektető nagyjából 1079,37 hektáron tervez napelemparkot létesíteni. A beruházási szándékot Ottlaka és Nagypél polgármesterei is megerősítették, viszont a beruházót még egyikük sem kívánta megnevezni. Dan Dragan, Nagypél polgármestere annyit árult el a projektről, hogy a több mint 500 millió eurós beruházással számolnak, melynek része egy hatalmas napelempark, az azt kiszolgáló épületek és utak megépítése, amivel már az egész beruházás csaknem 1300 hektárt érint majd. Ottlaka polgármestere, Petru Batranut még azt is kiemelte, hogy a tervezett napelempark Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű létesítménye lesz, ha megépül. Egyelőre úgy számolnak, hogy a területre telepíthető napelemek összkapacitása eléri majd a 700 megawattot. Bár a befektető neve még nem került nyilvánosságra, annyi kiderült, hogy már rendelkeznek két szélerőműparkkal is Romániában. Image removed.

NAGY ÁTALAKULÁSRA ÉS MÉG TÖBB NAPELEMRE LESZ SZÜKSÉG

A román gazdaság jelentős átalakítására van szükség ahhoz, hogy a kitűzött karbonsemlegességi célt elérhesse. Ezt támasztja alá az az információ is, miszerint az Európai Unióban Románia kapta/kapja az egyik legnagyobb mértékű támogatást az átálláshoz. Az alapvetően szénre és szénhidrogénekre települt országnak szükségszerű a már meglévő és fejlesztés alatt álló Cernavoda-i atomerőműve mellett napelemes és szélerőmű kapacitásokat kiépítenie, hogy az átállás mielőbb megtörténhessen.