100 MW-os napelempark kezdi meg működését Kaposváron

napelempark-kaposvar

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Most csütörtökön (2021.05.27-én) átadták Közép-Európa legnagyobb napelemparkját Kaposváron. A naperőmű mérete minden eddigi hazai beruházásnál nagyobb, a napelemek egybefüggő látványa pedig lélegzetelállító. Ez a fejlesztés ugyanakkor nemcsak lokálisan, a város energiaellátásában bír fontos szereppel, hanem Magyarország számára is jelentős lépést jelent a zöld gazdaság kialakításában.

100 MW-TAL BŐVÜLT A HAZAI NAPELEM-PORTFÓLIÓ

Tegnap átadták és megkezdte működését a Kaposvár határában felépített 100 MW-os napelempark, ami nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa legnagyobbja. A naperőművet a China National Machinery Import&Export (CMC) kínai nagyvállalat hozta létre 36 milliárd forintból. Kang Hubia, a CMC elnöke azt is megemlítette, hogy már 2016-ban megszületett a döntés a kaposvári beruházásról, sőt a cég hosszú távra tervez, és összesen 1 milliárd eurót kíván befektetni Magyarországon. Az átadón Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter kiemelte, hogy ez a napelempark négyszer nagyobb, mint a korábbi hazai csúcstartó (kapuvári naperőmű). Csak ennek a hatalmas napelemes rendszernek a kialakítása és elindítása révén 5%-kal növekedik a hazai fotovoltaikus kapacitás. A napelempark által megtermelt energia teljesen ki tudja elégíteni a somogyi megyeszékhely lakosságának teljes éves energiaigényét, amellyel 120 000 tonna szén-dioxid-kibocsátástól is megszabadítja a térséget és az országot.

ÓRIÁSI LÉPÉS A KLÍMACÉLOK ELÉRÉSÉBEN

A miniszter még arra is kitért, hogy ez a beruházás meghatározó egész Magyarország tekintetében is, mivel nagymértékben hozzájárul az ország klímapolitikai céljainak eléréséhez. A beruházás létrejötte azért is kiemelkedő, mert azon időszakban jött létre, amikor a koronavírus-járvány erősen sújtotta az iparágat és a magyar gazdaságot, mégis kitűnő példája a zöld energiatermelés és a környezetvédelem melletti elkötelezettségnek és a problémákon való felülkerekedésnek. Magyarország célul tűzte ki és egyben vállalta, hogy 2050-re megvalósítja a karbonsemleges működést, és a szén-dioxid-kibocsátását az 1990-es szinthez képest 95%-kal lecsökkenti. További célként megjelölésre került, hogy 2030-ra legalább 6 000 MW napelemes kapacitás kerül kialakításra (jelenleg 2000 MW). Ennek egyik meghatározó eleme a kaposvári napelempark is, sőt idén már több kisebb naperőmű is átadásra került, melyekkel már 2,3 GW kapacitás üzemel az országban. Dr. Palkovics László még azt is kiemelte, hogy a klímacélok elérésében óriási szerepe van a lakossági beruházásoknak is, melyet egyrészt az Otthonfelújítási Támogatással, másrészt pedig a nemzeti helyreállítási terv forrásából kívánnak majd támogatni.

Tags