Újabb jó hír! Nem fog számítani a támogatás az elszámolási mód megválasztásában

nem-fog-szamitani-a-tamogatas-az-elszamolasi-mod-megvalasztasaban

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Mint tudjuk június végén jött a jó hír, hogy az Otthonfelújítási Támogatással létrejött napelemes rendszereknél júliustól nem kerül bevezetésre a bruttó elszámolás, most pedig egy olyan hír látott napvilágot, hogy vélhetően más állami- és uniós forrásból megvalósuló támogatások esetében sem kell ennek veszélyével számolni. Így például a cégek számára a GINOP Pluszos, vagy a hamarosan ugyancsak a lakosság számára megnyíló „Palkovics-féle” napelemes programnál is szaldó elszámolással köthetnek szerződést a kedvezményezettek.

MINDENKI SZÁMÁRA MARAD A SZALDÓ! DE MEDDIG?

A Portfólió még meg nem erősített forrása szerint továbbra is a kedvezőbb szaldó elszámolással köthetnek szerződést az Otthonfelújítási Támogatással, a nyár közepére-végére ígért vissza nem térítendő napelemes lakossági pályázattal, a KKV-k számára elérhető pályázatokkal, valamint a még nem ismert támogatásból telepített új háztartási méretű napelemes kiserőművek (HMKE-k) esetében a pályázók. Még nem hivatalos információk szerint a bruttó elszámolás várhatóan csak 2023-ban kerülne bevezetésre általánosságban minden területen, ahogy arról a korábbi tervek is szóltak az önerőből megvalósuló napelemrendszerek esetében. Ez pedig rendkívül jó hír a lakossági és vállalati szféra számára, mert továbbra is igen jó megtérülési idővel tudnak napelemes rendszerbe fektetni. A június-júliusi fordulót mindenki nagyon várta már, hogy mi is fog történni a támogatással megvalósuló HMKE-k esetében az elszámolással. Bevezetik-e a bruttót, vagy sem?...és ha igen, akkor milyen feltételekkel? A kormány végül az utolsó pillanatban, a június 30-án megjelent Magyar Közlönyben egy rendelettel eltörölte az Otthonfelújítási Támogatással létrehozott napelemes rendszerek esetében a július 1-re kitűzött bevezetést. A céges pályázatokra vonatkozóan nem jelent meg még ilyen visszavonó rendelet, ugyanakkor ennek bevezetését sem írta elő kormányrendelet, csupán a pályázati kiírás rögzítette, hogy bizonyos benyújtási szakaszoknál már a bruttó elszámolási móddal kell számolni. Vélhetően ennek törlését a pályázatok információs oldalán lehet majd hamarosan olvasni egy módosítás keretében.

MIÉRT NEM KERÜLT BEVEZETÉSRE A BRUTTÓ ELSZÁMOLÁS?

Az elszámolásváltozás időbeli kitolásával, a bruttó meghatározott időpontbeli érvényesítésével kapcsolatban hivatalos közlemény máig nem látott napvilágot. Hogy mi ennek az oka arról sincs információ. Egy biztos, nem az elosztókon múlott a bruttó bevezetése, mert részükről adottak lennének a feltételek a bruttó elszámolás bevezetéséhez. Ennek ellenére általánosságban kijelenthető, hogy egy kedvező döntés született, ami további lendületet adhat a hazai napelemes rendszerek létszámbeli bővülésének. Ez pedig nagymértékben hozzájárul a Magyarország által kitűzött klímacélok eléréséhez is.

Tags