Pályázat indult karbonmentes, villamosenergia tárolására

palyazat-indult-karbonmentes-villamosenergia-tarolasara

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Már tudjuk, hogy milyen hatalmas mennyiségű energia termelésére is képesek lehetnek a napelemes rendszerek, a gigantikus napelemparkok, de továbbra is problémát jelent, hogy ez az energia csak addig áll rendelkezésre, amíg a Nap süt. Az egyetlen megoldás a napközben jelentkező villamosenergia-többlet hasznosítására az energiatároló. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pedig éppen ezek hazai fejlesztésére, kialakítására írt ki pályázatot.

A MEGTERMELT MEGÚJULÓ ENERGIA MEGMENTÉSÉT SZOLGÁLÓ PÁLYÁZAT

Az ITM 6 milliárd forintos kerettel meghirdette a karbonmentes, villamosenergia-többlet innovatív tárolását elősegítő pályázatot. A pályázók 1-3 milliárd forint közötti összegre nyújthatnak be támogatási kérelmet 2021. május 5-től egészen 2021. június 12-ig. A beérkezett pályázatokat egy anonim szakértőkből álló bizottság bírálja el, majd rangsorolja. Az értékelők által felterjesztett projektek támogathatóságáról az ITM hozza meg a döntést. A pályázat vissza nem térítendő támogatást nyújt, melynek keretében a teljes projektköltség akár 75%-át is fedezni lehet. A nyertes pályázók a beruházás végrehajtásához a támogatási összeg 90%-át is felvehetik előlegként. Az NKFIH és az ITM elsősorban olyan pilot projekteket kíván támogatni, amelyek viszonylag hosszú ideig, de legalább 6 órán át biztosítani tudják a napelemparkokban megtermelt villamosenergia tárolását és későbbi felhasználását. A nagy napelemes rendszerek által megtermelt többletáram későbbi hálózati visszatáplálása, vagy az elektromos gépjárművek közvetlen töltése nagymértékben hozzájárulna a magyar gazdaság kizöldítéséhez. Az ITM-államtitkár, Schanda Tamás azt is kiemelte, hogy olyan fejlesztéseket is várnak, amelyek ezidáig Magyarországon még nem voltak ismertek, és olyan innovatív technológiának, módszernek számítanak, amelyek a pályázatban feltűntetett elvárásnak is megfelelnek. A részletes pályázati feltételek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) honlapján ismerhetők meg. Image removed.

VAN MEGOLDÁS AZ ENERGIA ELTÁROLÁSÁRA A HÁZTARTÁSI MÉRETŰ NAPELEMES RENDSZEREKNÉL IS

Bár a pályázat kimondottan a nagykapacitású napelemparkokhoz illeszkedő energiatárolókat támogatja, és nem nyújt megoldást a háztartási méretű kiserőműveknél (HMKE) hasonlóan tapasztalt problémára, mégis előremutatónak tekinthető a hazai gazdaság kizöldítése céljából. A HMKE napelemes rendszert vásárolni tervezők számára jelenleg a hibrid inverterek nyújtanak megoldást az energiatárolásra. Ezek az új típusú inverterek ötvözik a hagyományos áramátalakító berendezések és az akkumulátorok tudását, így bárki biztosítani tudja a napelemei által megtermelt energiatöbblet napnyugta utáni felhasználását is.