Otthonfelújítási támogatás – vajon lesz változás?

otthonfelujitasi-tamogatas–vajon-lesz-valtozas

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Mint tudjuk a Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter még a tavalyi évben meghirdette, hogy 2021. január 1-vel elindul az Otthonfelújítási támogatási program, ami napelemes rendszerek telepítését és cseréjét is lehetővé teszi. A hírt sok család és napelemekkel foglalkozó vállalat is örömmel fogadta, viszont a későbbiekben pontosításra került értékhatárt már nem, ugyanis olyan összeg került meghatározva, ami bizonyos esetekben igen nehezen tartható. Éppen ezért közösen fellépett a napelemes szakba és módosítási javaslattal élt!

A PROBLÉMÁS 450.000FT/KWP ÉRTÉK

Az Otthonfelújítási támogatás pontos részletei tavaly november végén kerültek ismertetésre a kormányrendeletekben, majd az Államkincstár honlapján. Ezekből az is kiderült, hogy a napelemes rendszer telepítésére vagy cseréjére vonatkozóan a számlákon feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó munkadíj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp-es értéket. Egyrészt nem igazán tekinthető igazságosnak, hogy a támogatás esetében csak a napelemes rendszerekre vonatkozóan határoztak meg támogatható értékhatárt, míg a többi felújítási munkálat esetében nem. Másrészt ez az értékhatár olyan alacsony, amire az elmúlt évek más támogatásai, pályázatai esetében sem volt példa. Továbbá a meghatározott határérték aggályos kérdéseket és problémákat vet fel a napelemes cégek részéről, ami kihathat pont a támogatással megcélzott célcsoportra is. Mindezért a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) kéréssel fordult az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz és Novák Katalinhoz a meghatározott határérték módosítását illetően.

MIÉRT IS PROBLÉMÁS A MEGHATÁROZOTT ÉRTÉKHATÁR?

Az igazi problémát nem is az jelenti, hogy néhány napelemes cég nem tudja ez alatt az értékhatár alatt kínálni rendszereit, hanem az, hogy az csak alacsonyabb műszaki tartalmú és rövidebb garanciájú rendszerek vásárlását teszi lehetővé a lakosság számára. Ez pedig nem szolgálja a támogatandó családok érdekeit! Tudni érdemes, hogy a 2020. november 5-én felfüggesztésre került lakossági energetikai korszerűsítésre kiírt 0%-os MFB hitelkonstrukciót tartalmazó GINOP-8.4.1/A-17 pályázatban –, ahol szintén lehetett napelemes rendszereket is telepíttetni – az értékhatár szintén 450 000 forint/kWp volt viszont ez nettó árra vonatkozott, nem pedig bruttóra. Mindezért javasolt lenne ebben az esetben is a bruttó értéket nettóra módosítani! Amennyiben viszont nem történik módosítás, akkor az arra kényszeríti a családokat, hogy a korszerű, magas műszaki tartalmú napelemes rendszerek helyett alacsonyabb színvonalú, olcsóbb elemekből összetett kiserőműveket válasszanak.

Tags