Napelempályázatok: Lezárult a HET első üteme – őszig az OFT a nyerő!

napelempalyazat

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Utolsóként Budapest és Pest megye lakói adhatták be pályázatukat a HET lakossági napelem- és fűtéskorszerűsítési projekt keretében február 6-án estig. E pályázat második üteme a kiírás szerint szeptember 12-én nyílik újra, akkor 6, majd folyamatosan a többi megye részére is. Ám addig is él, ha nem is 100, hanem 50%-os támogatással az Otthonfelújítási Támogatás (OFT), amelynek 3 millió forintjából napelemrendszer is telepíthető lakásunkra, családi házunkra.  

A családi házukra napelem-telepítést tervezők számára 2021 maga volt a Kánaán: a korábban legfeljebb kedvezményes hitel vagy részleges támogatás után késő ősszel nyílt meg az „RRF-6.2.1., Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című, közkeletű nevén egyszerűen HET-pályázatnak nevezett lehetőség. Amely a sikeres pályázók – több mint 30 ezer háztartás – számára egycsapásra kivételes lehetőséget teremtett a beruházásra, hiszen 100%-os, vissza nem térítendő támogatást ígért.

Nem is csoda, hogy az eltelt hónapokban kiemelkedő érdeklődés övezte a pályázatot – csak az EU-Solar Zrt.-nél – mint az állami akkreditációs feltételeknek mindenben megfelelő, megbízható, választható kivitelezőnél – több mint  kilencvenezren érdeklődtek.

Idő közben többször is módosítottak különböző feltételeken, legutóbb a beadási határidőket hosszabbították meg. Ez régiónként változóan zárult, ám tegnap, február 6-án, Pest megyével és Budapesttel teljesen a végéhez ért az I. ütem igénylési lehetősége. Ebben az összesen 201 milliárdos teljes keretösszegből a kiírás szerint a felét, 101 milliárdot osztanak majd szét.

A fennmaradó összeg a tervek szerint az idén szeptemberben folytatódó II., a jövőre induló III., végül a 2024 szeptemberére ígért IV. körben talál majd gazdára. 

Csak emlékeztetőül: csak napelemre 2,9, az ehhez kapcsolódó fűtési rendszerrel együtt 11,3 millió forintot nyerhetnek azok a háztartások, amelyekben a tulajdonosok 2020-as, egy főre eső átlagjövedelme nem érte el a 4,85 millió forintot.

A teljes pályázati kiírást lásd ITT! 

Otthonfelújítási Támogatás: az év végéig akár 3 milliót igényelhet!

Ugyanakkor azoknak sem kell teljes egészében saját megtakarításukra hagyatkozniuk napelem-telepítéskor, akik bármely okból lemaradtak a HET-pályázatról, vagy nem felelnek meg a kiírás bármely követelményének. Számukra még 2022 (számlakiállítás szempontjából október) végéig ott a tavaly január óta elérhető, ugyancsak rendkívüli népszerűségnek örvendő Otthonfelújítási Támogatás (OFT). 

Menet közben ráadásul még az igénylési feltételeken is könnyítettek, így az idén az eredetinél is szélesebb körben élhetünk az otthononként maximum 3 millió forintos állami támogatással. Amelyhez ráadásul – mivel ez egy utófinanszírozott konstrukció, tehát a beruházást saját zsebből kell elvégezni, amit az állam utólag térít meg – egy ugyancsak kedvezményes, akár 6 millió forintos hitel is társítható.

A támogatás felhasználási területeit a kiírás hosszasan és tételesen sorolja, de valóban egy lakás, ház felújításához, modernizálásához szükséges szinte teljes tárházat felöleli. És a jó hír, hogy gondoltak a környezetbarát megoldásokra is, így a napelem-telepítés is ott szerepel a listában.

Image removed.

A kiírás nem állít teljesíthetetlen feltételeket: a legfontosabbak közé tartozik, hogy az igénylő tb-jogviszonnyal rendelkező, köztartozásmentes magyar állampolgár legyen, és legalább egy 25 év alatti gyermeket neveljen közös háztartásban – konkrétan a felújítandó otthonban.

Ugyancsak fontos, hogy az igényelt támogatási összeget fele-fele arányban kell megosztani anyagköltségekre és munkadíjra; illetve, hogy a vásárlásokat és munkálatokat természetesen számlával kell igazolni, utóbbit a kivitelezővel kötött vállalkozói szerződéssel kiegészítve.

A határidőkre azonban itt is érdemes figyelni: az igénylés 2022. december 31-éig nyújtható be, az utolsó felújítási számla kiegyenlítését követő 60 napon belül.

Ha napelemeket is telepítene, az EU-Solarra mindenben számíthat!

Ha a pályázat keretében napelemrendszer telepítésén is gondolkodik, beruházása során nyilvánvalóan a legjobb minőségre, a kivitelezésben a legmagasabb szakmai nívójú partnerekre számít. Naperőműve tervezésében, kivitelezésében számíthat a hazai napelemszektor legnagyobb tapasztalattal, legszélesebb körű referenciákkal rendelkező társaságára, az EU-Solar Zrt.-re.

Biztosan nem kérdés az Ön számára, hogy egy évtizedekig jól működő rendszerhez minőségi berendezésekre és hozzáértő kivitelezőre lesz szüksége. Az EU-Solarral pedig nemcsak a napelemek telepítése és majdani karbantartása, de már most, a precíz előkészítés teljes menetében is mindenben támaszkodhat. 

Az OFT részletes feltételeiért KLIKK IDE!