Nagy hajrában a napelemes piac

nagy-hajraban-a-napelemes-piac

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Elindult a visszaszámlálás azok számára, akik támogatással élve, de szaldó elszámolást alkalmazva hozzák létre napelemes rendszereiket. A határidő már hónapok óta ismert, viszont a bevezetni kívánt bruttó elszámolás részletei továbbra sem ismertek. A bizonytalanság pedig nagy terhet rótt mind a napelemes cégekre, mind a rendszerek hálózatra csatlakoztatását végző szolgáltatókra.

KÖZELEDIK A HATÁRIDŐ, DE MIRE IS KELL SZÁMÍTANI?

Mint már mindannyian tudjuk, 2021. július 1-jétől új elszámolási rendszer lép életbe az újonnan üzembe helyezett állami vagy uniós támogatással megvalósuló lakossági napelemes rendszerek által megtermelt villamos energia átvételét illetően. A jelenleg érvényben lévő szaldó típusú elszámolás esetében a napelemek által megtermelt és a háztartás által elfogyasztott energia éves mennyiségének különbözetét kell rendezni a szolgáltatóval. Ezzel szemben a bruttó elszámolásnál a napelemes rendszerrel betermelt és a hálózatról vételezett energia eltérő egységára válik a számítás alapjává. És bár már csak napok vannak hátra a több hónapja bejelentett határidőből az új, bruttó elszámolás részletei továbbra sem ismertek! Annyi viszont biztos, hogy a napelemes termelő-fogyasztók esetében a hálózatból vételezett energia ára változatlan marad, míg a napelemekkel megtermelt és többletként hálózatba táplált áram ára csökken. Becslések szerint a differencia 30%, vagy akár több is lehet a fogyasztói és a termelői ár között. Ez pedig jelentősen befolyásolhatja a telepített napelemes rendszerek megtérülési idejét. Fotovoltaikus rendszer

MI A HELYZET AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁSSAL?

Nagy a zavar még mindig az Otthonfelújítási Támogatással megvalósuló napelemes rendszerekre érvényesíthető elszámolás terén. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) több esetben is megerősítette, hogy a programban résztvevő családok napelemes rendszer telepítése esetén szaldó elszámolással 2021. június 30. napjáig tudnak szerződni, amennyiben a rendszer üzembe helyezésre kerül. Vagyis a rendszer üzembe helyezésének (óracserének) kell megtörténnie a megszabott határidőig. Ezzel pedig részben ellentmondásos az tény, hogy július 1-jét megelőzően benyújtott támogatási kérelmek dokumentációjának nem képezi részét az üzembe helyezés, azt nem szükséges igazolni. Az üzembe helyezés tényét megalapozó dokumentumok benyújtási kötelezettségére vonatkozó kormányrendelet csak július 1-jén lép hatályba. Ez a bizonytalan helyzet pedig több száz, ezer családot is érinthet, akik befektetésként tekintenek a napelemes rendszerre. A rendszer megtérülési ideje szaldó elszámolásban akár kevesebb, mint 5 év is lehet, míg a bruttó elszámolásban ez több évvel is kitolódhat. Az elosztó társaságok a nagy dömping ellenére gyors ügyintézést ígérnek, ugyanakkor tapasztalható, hogy az engedélyeztetés időtartama jelentősen megnőtt, ami sajnálatos módon együtt járhat a határidőből való kicsúszással is. Csupán csak azok könnyebbülhetnek meg, akik önerőből valósítják meg napelemes rendszereiket, hiszen ők 2023. december 31-ig szerződhetnek szaldó elszámolás érvényesítésével a szolgáltatókkal.

Tags