Módosult a HET-napelempályázat: többen és hamarabb kaphatnak támogatást

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Már a beadási határidő előtt is többször módosultak a 100%-ban vissza nem térítendő támogatottságú HET-napelempályázat feltételei. A Kormány által most bejelentett változás azonban biztosan népszerű lesz: megduplázták az össz-keretet és előrehozták a határidőket. Magyarán, sokkal többen és sokkal hamarabb juthatnak pénzhez, azaz örökre ingyenáramot termelő háztartási méretű kiserőműhöz és korszerűbb fűtéshez, mint arról korábban szó volt.

Amint azt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) keddi közleményében olvashatjuk, a most bejelentett változásokkal a Kormány célja, hogy minél hamarabb, minél több család és háztartás részesülhessen támogatásban, ezért 200 milliárd forintra emeli a lakossági napelemes pályázat első ütemének keretösszegét. Ez pedig elegendő lesz arra, hogy mindenki, aki a benyújtott pályázata alapján jogosult rá (tehát az országos átlagot el nem érő jövedelmű, saját tulajdonú ingatlannal rendelkező magánszemély), megkapja majd a napelem telepítésére, illetve komplex, megújuló energián alapuló fűtéskorszerűsítésre igényelhető, 100%-ban vissza nem térítendő támogatást.

A közleményben hangsúlyozzák: a Kormány azon dolgozik, hogy a magyar áramtermelés 90%-a szén-dioxid-mentessé váljon 2030-ra. Ezt segíti a tavaly ősszel meghirdetett, HET-néven közismertté vált lakossági pályázat is, amelynek segítségével a háztartások környezetszennyező fűtési rendszereit megújuló energiájú, modern és környezetkímélő megoldások válthatják ki. Ezzel a háztartások saját maguk által termelt – a napelemek és a támogatás jóvoltából ingyenes – áramhoz jutnak.

Dupla összeg, feleannyi ütem, gyorsabb kivitelezés

A magyar Helyreállítási és ellenállóképességi terv keretében meghirdetett felhívás a vártnál is nagyobb népszerűségnek örvendett, ezért a kormány 200 milliárd forintra emelte  az első ütem keretösszegét, így minden jogosult pályázó támogatáshoz juthat a közlemény szerint. Ehhez a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és biztosítja a szükséges forrásokat a magyar családok számára, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság késlekedik a terv elfogadásával – jegyezte meg a minisztérium közleményében.

A másik érdemleges változás, hogy a korábbi változat négy ütemét kettőre csökkentették. Az első beadási határideje már lejárt, ennek elbírálása következik most. A megmaradt második ütemre ugyanakkor szintén még az idén sort kerítenek, arra az előzőhöz hasonló, megyénkénti bontásban szeptember 12. és október 24. között lehet majd beadni a pályázatokat.

Emellett meghosszabbodik a projektek megvalósítási határideje, napelemes rendszer kiépítése esetén fél évvel, fűtéskorszerűsítéskor nyolc hónnappal több idő lesz a megvalósításra. A szállítói előleg igénylésére vonatkozó szabályok egyszerűsítésével pedig csökkennek a kivitelezők adminisztratív terhei, hogy minél előbb megkezdődhessen a nyertes háztartások korszerűsítése.

A módosult pályázati felhívás ITT érhető el, a benyújtott pályázatokról pedig a következő hetekben születik döntés.

Pályázatához is válassza kivitelezőnek az EU-Solar Zrt.-t!

Az állam által regisztrált, minden feltételnek megfelelő kivitelezők között természetesen az EU-Solar Zrt. is megtalálható. Ha a pályázat keretében Ön is napelemrendszer telepítésén is gondolkodik, bízza mindezt a hazai napelemszektor legnagyobb tapasztalattal, legszélesebb körű referenciákkal rendelkező társaságára, az EU-Solar Zrt.-re! Akire nemcsak a napelem-telepítés és majdani karbantartás, de már most, a precíz előkészítés teljes menetében is mindenben támaszkodhat.

(Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium)