Mit is jelent a 0%-os hitel a gyakorlatban?

nulla-szazalek-hitel

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Az Uniós célkitűzésekkel összhangban, hazánkban folyamatos a törekvés a megújuló energiák hasznosítására és ennek köszönhetően a napelemes rendszer telepítések száma is töretlenül növekszik. Ennek egyik fő oka az egyedülálló támogatási lehetőség, aminek köszönhetően a jogosultak energiahatékonysági beruházásokra igényelhetnek 0%-os hitelt. A támogatott hitelkonstrukció keretösszege fogy a nagyfokú érdeklődés miatt, érdemes időben kihasználni a lehetőséget. Valamint egy törvénymódosítás értelmében a 2020-tól épülő családi házak kötelezően az energiafelhasználásuknak legalább 25%-át megújuló energiaforrásból kell biztosítsák, erről korábbi cikkünkben olvashat.

A konstrukció részletei

A 0%-os hitel igényléshez 10% önerő szükséges, amibe elszámolhatóak a felmerülő költségek a teljes projekt ár 5 százalékáig. Ezáltal elszámolható például az energetikai tanúsítvány, vagy az engedélyeztetési folyamat költsége. A felvehető összeg minimum 500.000- maximum 10.000.000 Forint lehet, a maximális futamidőnek pedig akár 20 év is választható. Ettől rövidebb futamidővel is igényelhető, kifejezetten népszerűnek a 10 éves futamidő említhető. A konstrukció sajátossága még, hogy 5 millió forintig nem szükséges jelzálog, a napelemes rendszerek ezt az összeget csak nagyon speciális esetben lépik túl. Amennyiben a futamidő vége előtt szeretné betörleszteni az összeget, ez teljesen költségmentesen megvalósítható.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Miután feltelepítésre került a rendszer és megkezdte a termelést, nem kell többé villanyszámlát fizetni. Ezt az összeget mindössze a törlesztőrészletre kell fordítani, hiszen 10 éves futamidővel számolva a törlesztőrészlet összege jellemzően annyi, mint a korábbi villanyszámla. Ezáltal csak azt szükséges eldönteni, a villanyszámla összegét energiaszolgáltatójának fizeti, vagy saját napelemes rendszerére költi. Miután lejár a futamidő, nem lesz több kiadása, a rendszer továbbra is termel és csak extra profitot biztosít. Ráadásul a napelemes rendszer javította a ház energetikai besorolását, ezáltal megnőtt az értéke is. Tulajdonképpen miután befizetésre került a szükséges önerő semmiféle többletköltséget nem jelent a napelemes rendszer, hiszen a havi kiadások csak átcsoportosításra kerülnek, viszont saját vagyonára költi. A hiteligénylés folyamatától sem kell tartani, a teljes pályázatírásban szakértő kollégáink segítséget nyújtanak és minden kérdésre válaszolnak.

Miért most érdemes beruházni?

Egyrészt, az ügyintézési folyamat ha időben elkezdődik, a nyári időszakban, mikor a legjobb a termelés már élvezheti a saját napelemes rendszerének előnyeit, további részleteket alábbi cikkünkben olvashat. Másik fő indok, a támogatott konstrukciót érdemes kihasználni, vissza nem térítendő támogatás valószínűleg nem lesz elérhető a jövőben, hiszen jelenleg is rendkívüli mértékben növekszik a napelemes rendszerek száma Magyarországon. Számolja ki néhány perc alatt Önnek mekkora napelemes rendszerre van szüksége!

Tags