Kardinális kérdésben foglalt állást az Államkincstár

otthonfelujitasi-tamogatas-napelem

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Az elmúlt időszakban több jogszabály-módosítás is történt, ami az Otthonfelújítási Támogatásból létrehozott napelemes rendszereket érinti. Ennek következményeként a támogatást igénylők körében rengeteg volt a félreértés az igénybevétel módjával és a szaldóelszámolás érvényesítésével kapcsolatban. Ezt a helyzetet oldotta most fel a Magyar Államkincstár állásfoglalása.

EZEK A DOKUMENTUMOK KELLENEK A SZALDÓBAN MARADÁSHOZ

A Magyar Államkincstár (MÁK) állásfoglalása alapján azok, akik Otthonfelújítási Támogatással telepíttetik napelemes rendszerüket és mindenképpen a szaldóelszámolásban szeretnének maradni, azoknak 2021.06.30-ig elegendő a következő dokumentumokat benyújtani:

  • a napelemes rendszer megvalósulásáról szóló teljesítésigazolást,
  • az 5. számú nyilatkozatot a kivitelezésre vonatkozó költségkorlát betartásáról,
  • valamint a projekthez kapcsolódó számlákat és szerződést.

A 2021.06 30. után benyújtott elszámolások esetében a fentiek mellett még szükséges benyújtani az áramszolgáltatóval megkötött áramvásárlási szerződést, valamint a hálózati engedélyes nyilatkozatot. Fontos, hogy a megjelölt dátum után benyújtott napelemes rendszerekre vonatkozó elszámolások esetében csak az maradhat szaldó elszámolásban, akinél a mérőóra-csere is megvalósult 2021. 06. 30-ig!

EZÉRT VOLT SZÜKSÉG AZ ÁLLÁSFOGLALÁSRA

Az Otthonfelújítási Támogatással élve a napelemes rendszerekre vonatkozó szolgáltatókkal történő szerződéskötések esetében már régebb óta lehetett tudni, hogy 2021.06.30-at követően a szaldóelszámolást felváltja a bruttó. Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg használatos rendszerben a hálózatról vételezett és betermelt energia kilowattóra-kilowattóra került elszámolásra, míg a jövőben a bruttó esetében a hálózatból vásárolt és betermelt energia egységára külön kerül meghatározásra. Bár a bruttó elszámolás pontos részletei továbbra sem ismertek, de feltételezhető, hogy ez kevésbé lesz kedvező a napelemes rendszert vásárolni tervezők számára. Ez a fő oka annak, hogy a lakosság a tervezettnél előbb szeretné megvalósítani napelemes beruházásait, ami hihetetlen terhet helyezett most a napelemekkel foglalkozó cégekre. A probléma csak az, hogy hiába dolgoznak a kivitelezők két-, háromszoros kapacitáson, hogy kielégítsék az igényeket, a hálózati szolgáltatók ezt nem tudják lekövetni és az óracserét, illetve átprogramozást csak hosszabb átfutási idővel tudják teljesíteni.

Tags