Hatalmas az érdeklődés itthon a napenergia iránt

napelem-csalad

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A magyar lakosok igen nagy százaléka érdeklődik a napenergia valamilyen módú (napelemes, napkollektoros) hasznosítása iránt. Ennek elsősorban az az oka, hogy az ingatlanok jelentős része energetikai szempontból valamilyen felújításra szorul és ezek a technológiák nyújtják a legegyszerűbb és leginkább költséghatékony megoldást.

RENGETEGEN SZERETNÉNEK NAPELEMES RENDSZERT!

Az NRC piackutató szervezet és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. kimutatásából kiderült, hogy a hazai ingatlantulajdonosok 84%-nak otthona valamilyen típusú felújításra szorul energetikai szempontból. A vizsgálat során arra is fény derült, hogy az energiahatékonysági beruházások zöme a napenergia hasznosítására irányul. A felmérés során megkérdezettek 33%-a nyilatkozott úgy, hogy saját áramtermelésben gondolkodik, amit kimondottan napelemekkel szeretne biztosítani. További 26% pedig napkollektor telepítését tervezi, amivel meleg vizet állítana elő háztartása számára. A válaszadóknak csupán 3%-a jelezte, hogy már rendelkezik valamilyen típusú napenergiát hasznosító berendezéssel.

2021 ÚJ IDŐSZÁMÍTÁST NYIT A NAPENERGIA HASZNOSÍTÁSÁBAN

A kimutatásban szó esik még arról is, hogy 2021-től minden eddiginél nagyobb érdeklődés fog mutatkozni például a napelemes technológiák iránt, hisz igen kedvező lehetőségek kerülnek és kerültek piacra a lakosság számára, tervezett beruházásaik megvalósításához. Ilyen például a gyermeket várók, illetve gyermeket nevelők számára 2021. január 1-ével megjelent Otthonfelújítási támogatás, ami maximum 3 millió forintos visszatérítést biztosít több felújítási munka végrehajtása esetén, és többek között napelemes rendszerek telepítésére is lehetőséget biztosít. Emellett az év második felére ígérik az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egy újabb napelemes támogatásának bevezetését, ami kimondottan napelemes rendszerek kialakítását teszi lehetővé, és az eddigi tájékoztatások szerint akár a 30-40%-os támogatást is nyújthat majd. Az idei beruházási kedvet ösztönzi az is, hogy hamarosan áttérünk a szaldós elszámolásból a bruttós elszámolásra. Bár utóbbiról még igen kevés információk vannak, mégis feltételezhető, hogy kedvezőtlenebb elszámolási lehetőséget biztosít majd, mint a jelenleg elérhető. Fontos azt tudni, hogy a támogatást igénybe vevőknek 2021.06.30-ig végre kell hajtaniuk a napelemes beruházásaikat, valamint a területileg illetékes szolgáltatóval szerződést is kell kötniük a termelt áram átvételére. Amennyiben ez a kijelölt időpont után teszik meg, akkor már biztosan bruttós elszámolással kell számolniuk.

Tags