Elindult a Napenergia Plusz Program: Vigyázzon milyen invertert választ!

Aszimmetrikus_inverter

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Január 15-én elindult a Napenergia Plusz Program előregisztrációja.

A pályázat keretében akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a háztartások napelemre és energiatárolóra.

Az akkumulátorral kiegészített áramtermelő rendszer azért hasznos, mert az általa elraktározott – napelemes rendszer termelte – energiát a háztartás akkor is fel tudja használni, amikor nem süt a nap.

Ezzel jelentősen csökkenthető a háztartások villamosenergia számlája és a villamos energia árváltozása miatti kitettsége.

 

A legfontosabb műszaki paraméter: aszimmetrikus inverter

A pályázatnak nem feltétele, mégis nagyon fontos, hogy a jelenlegi bruttó elszámolás keretében olyan invertert válasszunk, ami képes az egyes fázisokat külön szabályozni. Azok, akik elsiklanak ezen műszaki paraméter felett, sajnos rosszul járhatnak!

Ha egy inverter nem képes a fázisok közötti asszimetrikus terhelést lekezelni, akkor az jelentősen rontja a beruházás megtérülését. Ezért megkérdeztük Tárai Gábort, az EU-SOLAR Nyrt. vezérigazgató-helyettesét az inverterek fázisaszimmetria-kezelési képességéről.

 

De mi is ez a fázisaszimmetria?

Leegyszerűsítve, a napelemes rendszerek egyik legfontosabb eleme az inverter, ami átalakítja a napsugárzás energiáját elektromos árammá. Az inverter szabályozza továbbá az energiatárolóból való villamos energia kivételét is.

A pályázat keretében kizárólag 3 fázisú inverterek telepíthetőek. A piacon lévő engedélyezett inverterek jelentős többsége a megtermelt elektromos energiát a fázisok között egyenlően osztja el, azaz szimmetrikus fázisterhelést biztosít.

Csakhogy a különböző fázisokon nem azonosan fogyasztunk! A szimmetrikusan terhelhető inverter a teljesítményt mindig ahhoz a fázishoz igazítja, ahol legnagyobb a fogyasztás. 

Azaz, ha csak 1 fázison történik fogyasztás, akkor a másik két fázison is ugyanannyi energia visszatáplálásra kerül a szolgáltatói hálózatba 5 Ft/kWh árért.

Ez kifejezetten hátrányos mert mi 5 Ft-ért adjuk el azt az egységnyi, általunk termelt áramot, amit 37-70 Ft-ért veszünk vissza.

 

A fázisaszimmetriát kezelni tudó inverterek előnye

Az aszimmetrikus működésű inverterek viszont képesek a fázisokat eltérő módon, a terhelés függvényében táplálni!

Így amikor 1 fázison fogyasztunk csak, a másik 2 fázisról nem történeik betáplálás a szolgáltatói hálózatba. Ilyen inverterek esetén tehát nem veszítjük el a megtermelt energiát azzal, hogy szükségtelenül visszaadjuk azt 5forint / kWh áron a szolgáltatónak. Az ilyen inverterek betárolják az energiát az akkumulátorba, ahonnan majd ezt fel tudjuk használni.

A tervezett 25 éves működési időtartam alatt a szimmetrikus működésű inverter akár millió forintos költségnövekedést okozhat az aszimmetrikus működésű inverterrel szemben.

Mi az EU-SOLAR-nál kizárólag aszimmetrikus invertert adunk minden NPP csomagunk keretében, mert az ügyfeleknek műszakilag és gazdaságilag is ez a jobb, ez a racionálisabb választás.

 

Mindenkinek javasoljuk, hogy a saját megtakarításának maximalizálása érdekében kifejezetten ügyeljen arra, hogy az általa választott inverter képes-e az asszimetrikus terhelés kezelésére, vagy sem.