El is bukhatja az Otthonfelújítási támogatást, ha nem figyel oda

el-is-bukhatja-az-otthonfelujitasi-tamogatast

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az év elején, 2021. január 1-jén indult el az Otthonfelújítási program, ami számos bel- és kültéri felújítási munka mellett napelemes rendszer telepítését és bővítését is lehetővé teszi. A támogatási lehetőség meghirdetése óta viszont számos részlet kiderült, amire feltétlenül érdemes odafigyelni, ugyanakkor vannak olyan részletek is, amelyek kimaradtak eddig a kormányzati kommunikációból, és sorsdöntők lehetnek. Jelen cikkünkben két ilyen fontos pontra hívjuk fel olvasóink figyelmét.

FONTOS DÁTUMOK NAPELEMES RENDSZEREK ESETÉBEN

2021. június 30-tól az Otthonfelújítási támogatás esetében megváltozik a szolgáltatókkal köthető szerződés elszámolási módja. A szaldót ugyanis tervezetten a bruttó elszámolás váltja fel, melyről igen kevés információ jelent meg. Így tehát nemcsak arra kell ügyelnünk, hogy a telepítést még idén júniusban befejezzük és benyújtsuk a támogatási kérelmet, hanem a hálózati szolgáltatóval is szükséges a hónap végéig megkötni a szerződést! Ezen kívül fontos tudni, hogy az elosztói szabályzat is frissült.  A szabályozás értelmében egyfázisú invertert 2,5 kVA-ig lehet csak csatlakoztatni kisfeszültségű hálózatra, ezt meghaladó méret esetében csak és kizárólag 3 fázisú csatlakoztatás a megengedett. Erre a módosításra azért volt szükség, mert a gombamód szaporodó háztartási méretű napelemes kiserőművek (HMKE) egyre nagyobb terhelést jelentenek a korszerűsítésre szoruló hálózat számára. Ez a módosítás a 2021. április 30-a után beadott csatlakozási igények esetében lesz már érvényes. A kényszerű inverterváltás fogyasztói oldalon nagyjából 100 000 forintos plusz költséget fog jelenteni.

NEM CSAK A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG, A MEGJELENÉS IS FONTOS

Jó, ha tudunk róla, hogy bizonyos lakókörnyezetben fontos szerepet játszik az utcakép arculata. Ez leginkább a történelmi belvárosi részekre igaz, de a település vezetése rendeletben, építési szabályzatban ezt máshol is előírhatja. Bár a napelemes rendszer mind háztartásunk, mind a település számára pozitív eredményekkel jár, mégis olyan jellegű beavatkozás, ami átalakítja az adott épület, utcakép megjelenését. Előfordulhat, hogy a napelemet vásárlók és telepíttetők nem járnak ennek kellően utána, és az Otthonfelújítási támogatás benyújtását követően hiánypótlás keretében kéri a hatóság az igazolást az önkormányzati jóváhagyásról. Ami viszont kellemetlen helyzetet idézhet elő, mert a hatósági ügyintézés időtartama hosszabbra nyúlhat, mint a hiánypótlásra rendelkezésre álló idő. A teljesítés hiánya pedig a támogatás automatikus megvonását jelentheti! Ez pedig feltétlenül elkerülendő. A kedves olvasó figyelmét továbbá arra is fel szeretnénk hívni, hogy ez nem csupán a napelemes rendszerek esetében lehet igaz, hanem minden olyan felújítási munkánál is (nyílászárócsere, festés, vakolás, szigetelés, homlokzatfelújítás stb.) ami az utcafronti épületrész módosításával jár! Ennek okán javasoljuk, hogy a felújítás megkezdése előtt érdeklődjön települése önkormányzatánál az esetleges korlátozásokat illetően!

Tags