Akár hitelből finanszírozva, de napelemmel csökkentenék a rezsiköltségeiket a magyarok

napelem-hitel

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az elmúlt évtizedben dinamikus növekedésnek indult a telepített háztartási méretű napelemes kiserőművek száma, melynek az Otthonfelújítási támogatás egy újabb, hihetetlenül nagy lendületet adott. A napelemek vásárlása iránti igény emelkedéséről számol be az a felmérés is, amit nemrégiben készített el az egyik hazai energiaszolgáltató. Sőt sokan még rendelkezésre álló önerő nélkül, kölcsön igénybevételével is belevágnának a beruházásba.

EZ DERÜLT KI A FELMÉRÉSBŐL

Az E.On által készített (nem reprezentatív) 1500 fős online lekérdezése során a válaszadók kétharmada nyilatkozott úgy, hogy szeretne otthonába napelemes rendszert telepíteni. A beruházás végrehajtásának okaként a környezettudatosságot és az egyszerű és gyors megtérülést említették a legtöbben. A felmérésből az is kiderült, hogy az ilyen fajta tervüket a magyarok többnyire valamilyen támogatás vagy hitel igénybevételével szeretnék finanszírozni. Erre pedig most nagyszerű lehetőséget biztosít az Otthonfelújítási program is, ami egyrészt kedvezményes kamatozású hitelt, valamint a beruházásra fordított költségek felének megtérítését is biztosítja. A lakosság részéről ez a fajta elszántság nem is csoda, hiszen a napelemes rendszer még ha kezdetben viszonylag nagyobb költséget is jelent, optimális esetben 7-10 év alatt meg is térül azáltal, hogy a berendezés részben, vagy akár teljes egészében fedezni tudja a háztartás villamosenergia-fogyasztását. Ráadásul az Otthonfelújítási támogatás biztosította 50%-os visszatérítés a megtérülési időt le is felezheti.

SZÉLES KÖRBEN ÉRDEKLŐDNEK A NAPELEMEK IRÁNT

Bár az Otthonfelújítási támogatás fő kedvezményezettjei a fiatal családosok, mégsem jelenthető ki az, hogy csak ez a csoport mutat nyitottságot a napenergia hasznosítása felé. A kutatás arra is rámutatott, hogy igen széles az a korosztály, aki napelemes rendszert vásárolna. Az eredmények például azt mutatták, hogy igen sokan szeretnének az 55 év feletti korosztályból is ilyen beruházásba vágni, mert meggyőződésük, hogy a zöld energiatermelésre való áttérés nemcsak a saját, hanem együttes érdekünk.

MÁR JÓL INFORMÁLTAK A MAGYAROK

Az is pozitívumként értékelendő, hogy a napelemes rendszert vásárlók már elég jól informáltak a technológia terén. A legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy ezeket az információkat a napelemeket értékesítők oldalán szerzik be. A kutatás arra is rámutatott, hogy a potenciális vásárlók olyan cégeket keresnek és bíznak meg a napelemes rendszer kivitelezésével, akik komplex szolgáltatásokat nyújtanak és megfelelő tudással, valamint referenciákkal rendelkeznek. Vagyis nem csupán a szerelésről gondoskodnak, hanem a tanácsadáson és tervezésen át, az ügyintézésig mindenben segítik az ügyfelet, és piaci jelenlétüket, szakértelmüket is tudják igazolni. Az ilyen vállalkozásra nagyon jó példa az EU-Solar Zrt. is, aki mindenben készséggel rendelkezésre áll az érdeklődők és ügyfelei számára.

Tags