87 000 család juthat EU-s támogatáshoz napelemre

87-000-csalad-juthat-eu-s-tamogatashoz-napelemre

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Újabb részletek derültek ki a tavaly ősszel Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter által meghirdetett, a nyáron megjelenő napelemes Európai Uniós finanszírozású, vélhetően vissza nem térítendő támogatással kapcsolatban. Igen ígéretesnek tűnik ez a lehetőség, ugyanakkor már ismertek olyan elemek is, ami sokakat aggályokkal tölt el. Nézzük mik a friss információk!

TÍZEZREKNEK KEDVEZ AZ ÚJ LEHETŐSÉG

Várhatóan 87 000 család kaphat vissza nem térítendő uniós támogatást 2021. nyarától a korábban bejelentett pályázat keretében napelemes rendszer kialakítására. A támogatottak közül 70 000 kedvezményezett csak napelemet, 17 000 pedig napelemet és fűtési rendszer korszerűsítést hajthat majd végre. A fűtési rendszerek korszerűsítésének szükségességére a mostani téli légszennyezettségi adatok is rámutattak. Éppen ezért is került bele a pályázatba a napelemekkel kombinált hőtermelési lehetőség, amely nem jár környezetkárosítással. Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy a szóban forgó pályázati lehetőség az uniós helyreállítási alap legnagyobb programja lesz, a tervezetten elérhető keretösszeg pedig több tízmilliárd forint lesz. Steiner szerint a napenergia felhasználása kulcsfontosságú az olcsó és innovatív energia biztosításában, a rezsicsökkentési célok elérése érdekében, és a tervek szerint idén nyáron írják ki a pályázatot. Még vannak kidolgozatlan részletek, melyeket az elkövetkezendő hónapokban fognak tisztázni. Azt viszont már tudjuk, hogy szociális szempontokat is figyelembe fognak venni a kiírásnál. Vélhetően nem lesznek egységesek a támogatási feltételek a hazai régiók között. Korábban még arról volt szó, hogy az a cél, hogy minimum 30-40%-kal csökkenjen a háztartások energiafelhasználása, és a támogatási intenzitás a híresztelésekkel szemben nem 30-40%-os lenne, hanem magasabb. Az viszont már biztos, hogy a támogatással létrehozott napelemes rendszereknél már a bruttó elszámolási mód lesz elérhető. Ennek részletei is még ismeretlenek, de a hazai napelemes piac bízik abban, hogy a módosítás nem csorbítja a lakosság beruházási kedvét. Az ITM célja a programmal, hogy egy átlagos család áramszámlája megfeleződjön. Ez pedig a napelemes technológia hasznosításával könnyedén elérhető. Emellett Magyarország stratégiai célja, hogy 2035-re legalább 200 000 háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kW teljesítményű napelemes rendszerrel.

MÉG GRANDIÓZUSABB TERVEK IS VANNAK A HÁTTÉRBEN

Maga a program az új uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF), vagyis a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére kiírt pályázatként kezelendő. A magyar RRF-terv kilenc fő komponensből áll, melynek becsült finanszírozási szükséglete 5760 milliárd forint. Steiner Attila még azt is megjegyezte, hogy az RRF-en belül az energetika kiemelt komponenst képez. Az energetikai megújítási programokra szánt keretösszeg még ismeretlen, de azállamtitkár utalásából arra lehet következtetni, hogy összességében több százmilliárdos keretre lehet számítani, amiből több tízmilliárdot tesz ki a lakossági napelemes beruházások támogatása. A fennmaradó összeget az állam áramhálózat fejlesztésekre, okosmérők elterjesztésére, valamint új napelemes kapacitásokra (napelemparkok építésére) szánná.

Tags