2021-gyel új szintre lép az „elektrifikáció”?

napelem-elektrifikacio

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az egyre csak szigorodó épületenergetikai előírások és emissziós kvóták egyértelműen előre vetítik, hogy drasztikus reformra van szükség a fűtési rendszerek tekintetében is. Sőt mi több a kormányzat is tett már kijelentéseket arra, hogy a jövő évvel az elektrifikálás időszaka kezdődik meg. – De mit is jelenthet ez számunkra? Nézzünk utána!

MIT IS JELENT PONTOSAN AZ ELEKTRIFIKÁCIÓ?

Ahogy a bevezetőnkben említettük az egyre szigorodó épületenergetika elvárásoknak szükségszerű lesz a jövőben eleget tenni. Szerencsésnek mondható, hogy az alacsony (közel nulla) energiaigényű épületek fűtése és energiafelhasználása már alig jelent kihívást a technológiai fejlődésnek köszönhetően. Az unió és az állam által támasztott elvárásoknak relatíve alacsony ráfordítással eleget tud tenni az elektromos fűtés. Ráadásul az újonnan épülő ingatlanok esetében már az is követelmény, hogy energiaigényük 25%-át valamilyen megújuló forrásból biztosítsák, ami tovább erősíti az elektromos fűtések létjogosultságát. Az energetikában jelenleg zajló folyamatokra a legjellemzőbb, hogy a fosszilis energiahordozókon alapuló fűtési rendszerek és a modern ingatlan fogalma kezd eltávolodni egymástól. Ezt pedig a kormányzati intézkedések is lekövetik. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter még szeptemberben tartott tájékoztatóján bejelentette, hogy a közeljövőben a lakosság számára érkezni fog egy új, energetikai felújításra szánt, vissza nem térítendő támogatás, amivel akár 30-40%-os megtakarítás is elérhető lesz. A jövő évben kiírásra kerülő pályázat előre megadott beruházási értékhatárig biztosít vissza nem térítendő támogatást a kevésbé fejlett régiókban élő, nagycsaládos háztartások számára napelemes rendszerek telepítéséhez és a fűtési rendszerek elektrifikálásához.

NAGY SZÜKSÉG LESZ A VILLANY- ÉS NAPELEM SZERELŐ SZAKEMBEREKRE!

A fentiekből tisztán látszik, hogy a beruházások végrehajtására villany- és napelem szerelő szakemberekre nagy szükség lesz.  Az elektrifikálás pedig egészen pontosan arra utal, hogy a korszerűtlen hűtési, fűtési és használati melegvíz (HMV) rendszereket, új és energiahatékony, villamos primer energiát felhasználó rendszerek biztosítsák a jövőben. Ilyen berendezésnek tekinthetők a modern hűtő-fűtő légkondicionálók, hőszivattyúk, infra panelek és szőnyegek, valamint az elektromos indirekt HMV-tárolók. Mindezt pedig a napelemes rendszerekkel kombinálva biztosíthatják majd a közel zéró energiafelhasználást. A jövőben beépítésre kerülő rendszerek energiahatékonyságát bizonyítottan igazolni kell majd. Ez történhet akár ERP alapján energiacímke formájában, vagy annak hiányában, más ellenőrizhető hiteles módon is. Ezzel a programmal akár több ezer háztartás számára lesz lehetőség arra, hogy modern és komfortos otthont teremtsenek, amely nem csak gazdaságos, hanem környezetbarát megoldást is jelent. Ahhoz, hogy a támogatással minél többen tudjanak élni szükség lesz a környezetvédelem mellett eltökélt szándékú és fizetőképes társadalomra, valamint jól képzett szakemberekre. Mindkét tábor erősítésében pedig nagy segítséget tud nyújtani az EU-Solar Zrt. Az ügyfélkört minden esetben naprakész információval látjuk el az energetika és a napelemes rendszerek területén felmerülő kérdések esetén, utóbbi szegmens képzésében pedig élenjáró oktatást folytatunk, ami biztosítja a minőségi rendszerek kialakítását!