Zöld oázissá változott egy antwerpeni villamos

antwerpen-villamos-zold-noveny

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Igazi kis kertté változott egy antwerpeni villamos: zöld növények díszítették az ablakokat elválasztó paneleket, a tetőt és az ülések közötti helyeket. A kezdeményezés célja, hogy minél több lakosnak meghozza a kedvét a városi kertészkedéshez.

Képzeljük el, hogy napi dolgaink intézse közben felpattanunk az első villamosra, ami jön! Az azonban nem egy egyszerű villamos, hanem egy mozgó kert - erre biztosan felkapjuk a fejünket!

Antwerpenben mindez valósággá vált, hiszen az egyik villamost növényekkel rakták tele: az ülések közötti helyek, a tető és még az ablakokat elválasztó panelek is zöldbe borultak. Ahogy az Euronews írja, az utazás így különleges élmény volt a szerelvényen, de a kezdeményezés egy komolyabb célt is szolgált: így próbálták rávennie a helyieket a városi kertészkedésre.

antwerpen-villamos-zold-noveny
Kertészkedni bárhol lehet!

A zöldebb és egészségesebb város kialakítása érdekében indította el az antwerpeni önkormányzat Neighbourhood in Bloom elnevezésű programot. Ennek volt része a kizöldült villamos is, amelyet egyfajta inspirációnak szántak, hogy megmutassák, milyen kreatívan lehet felhasználni a különböző tereket.

A kezdeményezés részeként az önkormányzat az Antwerpen belső kerületében élőknek térítésmentesen biztosít futónövényeket és fákat, hogy azokkal zöldítsék lakókörnyezetüket. Tavaly egy hasonló program sikeresen lezajlott, amikor is több mint 200 homlokzati kertet, 170 fás területet és 100 függőkertet alakítottak ki a városban.

Egy kis zöld jobb kedvre derít

Annak, hogy az épített környezetben sok a növény, nem csak esztétikai előnyei vannak. A fák és virágok csökkentik a hőmérsékletet a városban, vagyis mérséklik az úgynevezett hősziget hatást. A szennyezőanyagok megkötésével a levegőminőséget  javítják, ráadásul rengeteg állatnak adnak otthont. A zöld környezetben eltöltött idő pedig jó hatással van a mentális egészségre, javítja a hangulatot.