Vonat vagy repülő: kiderült, melyik az olcsóbb közlekedési mód Európában

vonat-repulo-kozlekedes-europa

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A nyári szezon közepén ezrek indulnak nyaralni. Sokan a repülőgépes utazást választják, talán nem is véletlenül, hiszen egy friss kutatás szerint ez akár 30-szor olcsóbb lehet, mint a vasúti közlekedés. Ugyanakkor a magas kibocsátás miatt az éghajlatra komoly hatással van.

A nyaralás szervezésénél az első kérdések között merül fel, hogy milyen közlekedési eszközzel jutunk el úti célunkig. Hosszabb utazásnál a repülőgép és a vonat jöhet szóba, és sokszor az előbbi felé billen a mérleg. A Greenpeace felmérésből pedig kiderül, hogy nem is véletlenül.

Olcsóbb, de környezetszennyezőbb is a repülés

A ZMEScience összefoglalója szerint a környezetvédő szervezet több mint 100 európai útvonal vonatkozásában hasonlította össze a repülő- és vonatjegyek árait 9 különböző időpontban. Az eredmények szerint a vasúti közlekedés átlagosan kétszer annyiba került, mint a légi. A legnagyobb különbség az árakban a London-Barcelona útvonalon mutatkozott: a vonatút 30-szor drágább volt, mint a repülőgépes.

Ugyanakkor a repülés jelentős üvegházgáz-kibocsátással jár, a globális kibocsátás mintegy 2,5 százaléka köthető a légi közlekedéshez. Ez a szám várhatóan emelkedni fog, mivel becslések szerint az utasszám 2037-re megkétszereződik.

Még a gyors vasútvonalak sem veszik fel a versenyt

A kutatás szerint a jegyárakat összehasonlítva a legnagyobb különbségek az Egyesület Királyságban, Spanyolországban, Belgiumban, Franciaországban és Olaszországban vannak. Közép- és Kelet-Európában a vonatozás gyakran olcsóbb, mint a repülés, ugyanakkor a járatok gyakorisága, sebessége és a csatlakozási lehetőségek rosszabbak, mint Nyugat-Európában.

Vannak olyan vasútvonalak, amelyek gyorsaságuk miatt felvehetnék a versenyt a repülőgépekkel - ilyen például az Amszterdam-London vonal, amelyen mindössze 4 óra az út -, ugyanakkor a Greenpeace megállapította, hogy még ezekben az esetekben is sokan inkább a repülést választják.

Javasolják, hogyan lehetne gazdaságosabb a vonatozás 

Az eredményekre hivatkozva a szervezet szorgalmazza, hogy legyen megfizethetőbb a vasúti közlekedés, például hosszú távú és határokon átnyúló jegyek bevezetésével. Javasolták továbbá a légitársaságoknak járó támogatások fokozatos megszüntetését.

Egyes országok egyébként már léptek is a környezetkímélőbb közlekedés felé: Franciaroszgában beszüntették a rövid távú repülőjáratok azok között a városok között, amelyek vonattal legfeljebb 2,5 óra alatt érhetők el. Luxemburgban pedig már 2020 óta ingyenes a tömegközlekedés.