A világ egyik legveszélyeztetettebb teknősfaja ismét megjelent Louisiana partjainál

a-kemp-ridley-teknosoket-75-ev-utan-figyeltek-meg-eloszor-a-chandeleur-szigeteken

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Évekkel korábban az amerikai Louisiana állam partjainál található Chandeleur-szigeteket a tengeri teknősök számára élhetetlen környezetnek nyilvánították. Most azonban nagy dolog történt: a világ egyik leginkább veszélyeztetett teknősfaja ismét megjelent a területen.

A Chandeleur-szigetek az amerikai Louisiana állam keleti partja mentén hosszan elnyúlva, a Mexikói-öbölben helyezkednek el. A szigetek lakatlanok, viszont számtalan állat- és növényfajnak adnak otthont - most már a különösen veszélyeztetett Kemp Ridley teknősöknek is, amelyeket 75 év után most először figyeltek meg a területen két louisianai szakhatóság munkatársai.

Lassan helyreáll a szigetek ökoszisztémája

A teknősnyomokra először madármegfigyelés közben bukkantak rá a szakemberek, akik azután hetente kijártak a szigetekre, hogy többet is kiderítsenek. A tojásrakási időszak kezdetén, aztán még több nyom jelent meg a homokban.

- Tudtuk, hogy itt valami nagyon jelentős esemény zajlik - mesélte Matthew Weigel, a kutatás egyik résztvevője. Munkatársaival együtt követték a nyomokat, és így bukkantak rá a két újszülött Kemp Ridley teknősre.

- Louisianát már évtizedekkel korábban leírták, hogy ez nem alkalmas hely a teknősöknek a tojásrakásra - magyarázta Chip Kline, az egyik louisianai szakhatóság munkatársa. - A mostani felfedezés azonban megmutatja, miért is olyan fontos a szigetek védelme, az ökoszisztéma helyreállítása.

Különösen veszélyeztetett a világ legkisebb tengeri teknőse

A Kemp Ridley teknősöket a különösen veszélyeztetett fajok közé sorolják, Amerikában pedig ez a legveszélyeztetettebb tengeri teknősfaj. Mindezek mellett ők a legkisebbek is: kifejlett korukban mindössze 60-70 centiméteresek. Összehasonlításként, a legnagyobb ma élő teknősfaj, a kérgesteknős páncélhossza a 250 centimétert is meghaladja.

A Kemp Ridley teknősök veszélyeztetettsége két fő okra vezethető vissza, az egyik, hogy a tojásaikat sokáig orvvadászok begyűjtötték, a másik pedig a halászat. Tengeri teknősök százai akadtak fent a halászhálókban, és pusztultak el emiatt. Mindezek fényében különösen örömteli, hogy ismét megfigyelték a faj újszülött példányait a szigeteken.

(Forrás: euronews.comgreenmatters.com)