Vietnámi ételáldozat a metán ellen: ez nem rizsa!

vietnam-rizsfold

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Vietnam és további 109 ország a glasgow-i klímacsúcson jelentette be, hogy 2030-ig 30%-kal csökkenti metánkibocsátását. Ennek érdekében az ázsiai ország fő élelmiszere és exportcikke, a rizs termesztésének csökkentését is vállalja.

Bár Vietnámban a legalapvetőbb élelmiszernek, egyben az egyik legfontosabb exportcikknek számít, a rizs valójában a marhahús után a második legnagyobb metánkibocsátó a világ mezőgazdaságában.

A rizstermesztés során azért szabadul fel metán, mert szemben más gabonafélékkel, a rizst elárasztott területeken termesztik. Mivel a víz miatt nincs levegőcsere a talaj és a légkör között, a metántermelő baktériumok el tudnak szaporodni. Ez azért probléma, mert a metán több mint 25-ször erősebben köti meg a hőt a légkörben, mint a szén-dioxid.

Image removed.
A rizs jelentős exportcikket jelent Vietnam számára, de hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához is, mivel termesztése metánt termel. Fotó: Luong Thai Linh/EPA.

 

A rizstermesztés az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának körülbelül 1,3%-ért felelős, ami csekélynek tűnik, de ha hozzátesszük, hogy a polgári légi közlekedés összes kibocsátása 2%, akkor érdekesebbé válnak az arányok – mutat rá Bjoern Ole Sander, a Nemzetközi Rizskutató Intézet munkatársa a rizstermeléshez kötődő óriási kibocsátásra.

A rizs különösen fontos termék Vietnámban: az ország jelenleg a világ második legnagyobb exportőre.

Vietnam rizstermelésének szíve a Mekong-deltában található, amelyet a nemzet „rizstálaként” ismernek. Az ország teljes rizstermelésének több mint felét, exportjának 95 százalékát itt termesztik, nagyjából Hollandia méretű területen.

A Mekong vidéki rizstermesztése azonban kettős kihívással néz szembe: nemcsak a termés a kibocsátás forrása, hanem az éghajlatváltozással összefüggő emelkedő tengerszint és az emberi beavatkozás is egyre nehezebbé teszik a gabona termesztését az alacsonyan fekvő területeken.

A nagy mennyiségű rizstermesztésnek történelmi okai is vannak: a vietnámi háború után a rendkívül szegény ország a rizstermesztésben látta a felemelkedés egyik útját, és mindent megtett a termelés növelése érdekében.

Image removed.
A rizs a vietnámiak alapvető élelmiszere és jelentős exportcikke is, de hozzájárul az éghajlati válságot előidéző ​​kibocsátáshoz. Fotó: Govi Snell/Al Jazeera

 

Ezt a hozzáállást kell most a vietnámi kormánynak alternatív megoldásokkal megváltoztatnia. Pham Minh Chinh miniszterelnök bejelentése szerint 2030-ra 300 ezer hektárral, mintegy 20%-kal csökkentenék a rizstermelés területeit. Helyette már most arra biztatják a gazdákat, hogy termesszenek gyümölcsöt, illetve hozzanak létre akvakultúrás gazdaságokat.

Eközben számos kutató dolgozik azon, hogy olyan új termelés technikát dolgozzon ki, amely enyhítheti a termés éghajlati hatásait. Egy ígéretes megoldást máris találtak, ez akár 50%-kal foghatja vissza a metánt termelő baktériumok mennyiségét. A módszer lényege, hogy a gazdák hagyják a vízszintet lecsökkenni, majd mielőtt a növény éppen károsodna, újra elárasztják a földet.

(Forrás: aljazeera.com)