Veszélyes anyagok is jelen vannak a Balatonban

balaton-mikromuanyag-szennyezes

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Bizonyossá vált, hogy a globális trendeknek megfelelően, a Balatonban is vannak mikroműanyagok. Az pedig még tovább ront a helyzeten, hogy a felületükre különböző szennyezők tapadnak felerősítve az anyagok toxikus hatását.

A Balaton történetében először nyert bizonyosságot, hogy a különféle mikroanyagok a tó vízében is jelen vannak - közölte a Magyar Agrár-, és Élettudományi Egyetem (MATE). A szakemberek összesen hétfajta polimertípust azonosítottak az 50-100 µm mérettartományban, amelyek közül a polipropilén- és a polietilén-szemcsék voltak a leggyakoribbak. 

A Science of The Total Environment szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint típustól függetlenül 1000 literenként átlagosan 5,5 darab fordult elő belőlük, amely hasonlónak mondható a különböző európai tavakban mért értékekhez. Az ökoszisztémákban megjelenő mikroműanyag terhelések az utóbbi évtizedben egyre nagyobb aggodalomra adnak okot, hiszen ezek a parányi polimerek akut és krónikus hatásokat okozhatnak az algákban, valamint a gerinctelen és gerinces szervezetekben is.

Ráadásul az is egyre nyilvánvalóbb, hogy a mikroműanyagok felületéhez különféle emberi eredetű szennyező anyagok - például gyógyszermaradványok és növényvédőszerek hatóanyagai - is hozzákötődhetnek. Ez pedig még tovább erősítheti az anyagok toxikus hatását, valamint az élő szervezetekben és a táplálékláncban történő feldúsulását.