Váratlan helyről érkezett segítség a tasmán ördögök számára

mesterseges-intelligencia-ausztralia-elovilag

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatban még sok a bizonytalanság, de úgy tűnik a természetvédelmet hatékonyan tudja szolgálni. A kameracsapdák által készített felvételek millióit képes átnézni, majd azonosítani az egyes állatfajokat sokkal gyorsabban és hatékonyabban, mint az emberi szem.

A NewAtlas számolt be arról, hogy Tasmánia szövetségi állama a törökországi Közel-Kelet Egyetem kutatóival közösen egy olyan MI-szoftvert dolgozott ki, amely képes azonosítani a tasmán ördögöket érintő arcdaganatos (DFTD) betegséget.

A fertőző, rákos megbetegedés az állatok arcán terjed szét, megnehezítve a táplálkozásukat, ami akár a halálukhoz is vezethet. Egy védőoltás kifejlesztésén már dolgoznak a kutatók, de a terjedést jelenleg a beteg állatok azonosításával és elkülönítésével lehet megállítani.

És itt jön képbe a mesterséges intelligencia, ami meg tudja különböztetni, hogy a tasmán ördögök arcán lévő sérülések a DFTD vagy az egymással való harc következményei. Az MI 1250 képből 92,4 százalékos pontossággal tudta azonosítani a beteg és egészséges egyedeket. Egy ilyen gyors, megbízható és automatizált rendszer kulcsfontosságú lehet a veszélyeztetett állatok megmentésében.

A természet regenerációját is figyelik az MI segítségével

A mesterséges intelligencia ezen túl annak vizsgálatára is használható, hogy miként áll helyre az élővilág egy természeti katasztrófa után. Becslések szerint a 2019-2020-as ausztrál bozóttüzekben hárommilliárd állat pusztulhatott el. A tűzvész sújtotta régiókban a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Google Wildlife Insights több száz kamerát telepített, hogy nyomon követhessék a természet regenerációját. 

Az MI eddig 90 százalékos pontossággal több mint 150 fajt azonosított, köztük a kenguru-szigeteki dunnart. Az egérméretű erszényes állatot még a kutatóknak is nehéz észrevenni a kameracsapdák képein.