Üvegház az óceánban? Méghogy sótlan ötlet!

uveghaz-ocean

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A 21. század talán egyik legnagyobb paradoxona, hogy földünk egyre égetőbb vízhiánytól szenved – miközben felszíne háromnegyedét óceánok borítják. Amelynek a sótalanításán, hogy meg is tudjuk inni, folyamatosan kísérleteznek – a szenzációsnak tűnő dH2Ome nevű projekt általános iskolás kémiára építve kecsegtet most új reményekkel.

Lehetséges az óceánokat hatalmas édesvízi tározókká alakítani? Vajon a súlyos vízválság megoldható lenne egy meglehetősen egyszerű kémiai folyamat eredményeként? – erre keresi a választ egy új, holisztikus – ráadásul karbonsemleges megoldású – megközelítés.

Cosimo Scotucci által elképzelt dH2Ome célja, hogy fogyasztásra alkalmas vizet hozzon létre ott, ahol a legnagyobb szükség van rá – hozzájárulva az elmaradott és fejlődő országok előtt álló társadalmi-gazdasági problémák egyidejű megoldásához, és egy egészségesebb, biztonságosabb és fenntarthatóbb társadalom alapjainak lerakásához – ahogyan ezt az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak ma egyik legfontosabb pontjaként kimondja: „a vízhez és a higiéniához való hozzáférés biztosításának szükségességét mindenki számára”. 

A súlyos aszályokkal és vízhiánnyal küzdő országok közül sok a trópusi területen található, és ezek többsége olyan ország, ahol az év nagy részében süt a nap, és messze a legnagyobb energiaforrás.

Image removed.

A dH2Ome valójában egy hatalmas üvegház, amelyet az óceánba süllyesztenek. A napsugárzás hatására a kupola belsejében lévő víz elpárolog, elválik a sótól és minden szennyeződéstől, majd a kupola üvegfelületén lecsapódik. Az így keletkező tökéletesen tiszta kondenzvízet gravitációs eljárással vezetik a kupola kerületén körbefutó csőrendszerbe, ahonnan már könnyedén kinyerhető és gallonokba adagolható.

A sót pedig, mint mellékterméket, külön értékesíteni lehet, pénzt termelve és új gazdaságok fejlődését elősegítve, végtelen és megfizethető édesvízforrást teremtve. A feltalálók szerint a dH2Ome így egy jobb és egészségesebb társadalom alapjait fekteti le az elmaradott régiókban.

(Forrás: cosimoscotucci.com)