Újabb szuperképességüket fedték fel a gombák

gomba-szen-dioxid

Hőszivattyú mellé most ajándék E-autó töltő. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Ha a gombákat visszatelepítjük az erdőkbe, azzal jelentősen növelhető a szén-dioxid-megkötő képességük, és egy lelkes ökológusok által alapított cég éppen ennek megvalósításán dolgozik.

Intenzív kutatások tárgya az, hogyan lehetne megkötni a légköri szén-dioxidot a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében. Ötletekből nincs hiány, a világ vezető tanúsító cége, a Verra is számtalan módszer hatékonyságát vizsgálta, azonban azok 90 százalékát érdemtelennek nyilvánította. Nem túl jó kilátások, pedig az IPPC jelentése szerint ebben az évszázadban 1000 gigatonna szén-dioxidot kellene eltávolítanunk a légkörből, hogy a globális felmelegedés 1,5 fokban korlátozzuk.

A technológiai csodára várva azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy az erdők a világ legnagyobb szén-dioxid-elnyelői. És egy kis segítséggel még jobbá válhatnak - a segítség jelen esetben a gombákat jelenti.

Egy egész univerzum van a lábunk alatt

Az Euronews mutatta be cikkében a Funga nevű céget, amelynek alapítója, Dr. Colin Averill már 15 éve foglalkozik a mikorhizza hálózatókkal - a gombák és növények között kialakult különleges szimbiotikus kapcsolattal.

A Zürichi Egyetemen működő kutatócsoportjával kimutatta, hogy amint helyreáll a talaj mikrobiális sokfélesége, a növények átlagosan 64 százalékkal gyorsabban növekednek. A mezőgazdasági tevékenység miatt a gombák sokszor eltűnnek a talajból, ezért van szükség arra, hogy visszatelepítsék őket.

- A lábunk alatt egy egész univerzum terül el, amelyet baktériumok és gombák milliói építenek fel - mondta Dr. Colin Averill. - Ezek a mikroszkopikus élőlények nagy hatással vannak az erdők növekedésére és szén-dioxid-megkötő képességére. Eddig azonban mégsem tekintettek rájuk úgy, hogy természetes megoldást jelenthetnek a klímaváltozásra.

Hárommilliárd tonna szén-dioxid megkötése a cél

A mikorhizza gombafajok gombafonalai szinte belenőnek a növény gyökerébe, így szolgáltatnak azoknak tápanyagot, és közben elvezetik a szén-dioxidot. Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb üvegházhatású gázt kössék meg, a Funga modern DNS-szekvenálást és gépi tanulást alkalmaz, hogy a gombákat a megfelelő helyre telepítsék vissza.

Első projektjük Georgia államban, Lexington közelében indult el, ahol 2500 hektárnyi erdőterületen végzik el a talaj helyreállítását. A Funga célja, hogy módszerükkel 2050-re legalább 3 milliárd tonna szén-dioxidot kössenek meg.