Újabb bioenergia a láthatáron: már algák táplálják a számítógépeket

algak-taplaljak-a-szamitogepeket

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A fenntartható energiák kutatói újabb különleges, ezúttal szó szerint zöld forrásra leltek: a brightly.eco magazinban megjelent friss tanulmány szerint az algák potenciális fenntartható energiaforrások.

A fosszilis tüzelőanyagoktól való erős függés, és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentési igénye újabb és újabb technológiákat és innovációkat generál. Láttunk már újításokat a nap-, a szél- és a vízenergia terén, most pedig a kutatók létrehoztak egy „bio-fotovoltaikus energiagyűjtő rendszert” fotoszintetikus mikroorganizmusok – magyarán algák – felhasználásával.

De hogyan is? A cianobaktérium, más néven kék-zöld alga, egy fotoszintetikus mikroorganizmus. A Synechocystis nevű kék-zöld algát egy AA elem méretű, alumíniumból és átlátszó műanyagból készült, vízzel megtöltött tartályba helyezték. Az algák fotoszintézise (a napfény hatására) hasznosítható energiává alakult alumínium elektródák segítségével. És több mint hat hónapig képes volt egy mikroprocesszort táplálni!

Az eljárás során tudatosan alumíniumot használtak, mivel ez az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló fém a földön; és jelenlegi gyártási rendszerünkben rengeteg termék áll készen az újrahasznosításra.

A teljes rendszer olcsó, újrahasznosítható anyagokból készült, azaz könnyen újraalkotható, és potenciálisan nagyszámú kis eszközt képes táplálni. A Cambridge-i Egyetem tanulmánya szerint ez különösen hasznos lenne „hálózaton kívüli helyzetekben vagy távoli helyeken”, ahol szűkösek az elektromos energiaforrások.

A kutatók abban reménykednek, hogy ezt a technológiát kellően hatékonnyá lehet tenni ahhoz, hogy kiváltsa az akkumulátorokat, amelyek a mindennapi életünkben körülöttünk lévő, internethez kapcsolódó termékek digitális információcseréjéért felelősek.

(Forrás: brightly.eco)