Túl nagy az ökolábnyomod? Lépj egyet vissza!

okologiai-labnyom

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Minden emberi tevékenység hatással van a környezetre – minden, amit teszünk, környezeti erőforrások felhasználásával, különféle melléktermékek környezetbe juttatásával jár. Napjaink egyik legsúlyosabb válságát, a klímakrízist is az okozza, hogy a civilizációs hatások nyomán túl nagyra nőtt a légkörben az üvegházhatású gázok koncentrációja.

Nem csupán a levegőt szennyezzük mindennapi tevékenységeinkkel, a vizet, a talajt, a növényzetet és az állatvilágot is sokféle terhelésnek tesszük ki, amikor dolgozunk, vagy munkába utazunk, kertészkedünk, betonozunk, netán rágyújtunk egy cigarettára.

A greendexPONThu közreadott néhány összegyűjtött hétköznapi területet, ahol sikerrel kezdhetünk neki az ökológiai lábnyomunk csökkentésének, és megismertet egy hasznos online teszttel, amely egyúttal CO2-kalkulátor is.

Image removed.

Elsőként az áramfelhasználás kapcsán néhány jótanács

Ezen a területen két iránya is van az ártalomcsökkentésnek: ha kevesebb áramot használunk, és ha tisztább forrásból szerezzük be az elektromos energiát. Nem kis tételről van szó: az elektromos áram termelése és felhasználása hozzávetőleg a teljes szén-dioxid-kibocsátás egynegyedéért felelős, amiből közel egyharmadnyi a háztartások áramfelhasználása.

A fogyasztás csökkentésében sokat segíthetnek az energiatakarékos háztartási készülékek, de még többet a vízmelegítés karbonlábnyomát (vagyis az ehhez a tevékenységhez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást) a nullára csökkentő napkollektor, azaz napenergiával működő vízmelegítő felszerelése.

Fűtés

A fűtéshez hasonló nagyságrendű tételt jelent az egyéni, illetve háztartási szintű kibocsátásban a közlekedés, amelynek káros melléktermékei nem csak az üvegházhatást, hanem a légúti megbetegedések gyakoriságát is fokozzák. A legnagyobb mértékben az autózás terheli a környezetet, az egy utaskilométerre jutó kibocsátás a szárazföldi alternatívák közül ebben az esetben a legmagasabb. Az ártalmak csökkenthetőek a ritkább autóhasználattal, a kisebb karbonlábnyomú hibrid vagy elektromos autók használatával, a közösségi közlekedés előnyben részesítésével, és persze a nulla kibocsátású gyaloglással vagy kerékpározással.

Divat

A divat, illetve annak egyik ága, a fast fashion is a nagy szennyezők közé tartozik: az áruk 40 százaléka anélkül válik benne hulladékká, hogy valaki egyszer is hordta volna, de környezeti szempontból az is fenntarthatatlan, hogy egy jó minőségű ruhadarabot azért nem hordunk többet néhány hónapnyi használata után, mert a színe vagy a gombolása „kiment a divatból”.

A korábban bemutatott példákhoz hasonlóan a dohányzásnak is van ártalomcsökkentett változata, ami első pillantásra még talán azok számára sem nyilvánvaló, akik maguk is dohányoznak. Pedig a káros anyagok és káros hatások mérséklése itt is lehetséges. A füstmentes technológiák esetében nem történik égés, így a közvetlenül a használatuk során keletkező szén-dioxid kibocsátás is jelentősen kevesebb mint a hagyományos dohánytermékek estében.

Teszt a környezettudatosabb döntésekért

Kíváncsi rá, hogy mekkora saját széndioxid-kibocsátása?

A fustmenteskalkulatorPONThu segítségével egyszerűen kiszámíthatja személyes széndioxid-kibocsátását, vagyis azt a CO2-mennyiséget (kilogrammban kifejezve), amelyet a különféle tevékenységekkel és fogyasztással egy év alatt a környezetbe bocsát.

Magyarázat: Az ökológiai lábnyom hektár/fő egységben azt mutatja meg, hogy átlagosan mekkora terület tud eltartani egy embert azon a szinten, ahogy az adott környezetben az emberek élnek.

(Forrás: greendexPONThu; címlapfotó: authPONTnkpPONTuniKÖTŐJELeszterhazyPONThu; belső fotó pexelsPONTcom)