Történelmi egyezség született a tenger védelme érdekében

ocean-ENSZ-megallapodas-biodiverzitas

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Történelmi jelentőségűnek nevezték azt a nyílttengerek védelméről szóló ENSZ-megállapodást, amelyet több mint 100 résztvevő ország fogadott el szombaton hosszas tárgyalás után.

A tengerek biológiai sokféleségének megőrzéséről és a fenntartható hasznosításáról szóló egyezség tárgyalása már 15 éve húzódott, de az ENSZ szombat éjjel végre elfogadta a határozatot - írja a Reuters.

- A hajó partot ért - üdvözölte a határozatot Rena Lee, az ENSZ konferencia elnöke a maratoni tárgyalási nap után. Az Európai Bizottság pedig ugyanezt történelmi pillanatként emlegette.

A szerződés segít elérni azt a montreali biodiverzitás csúcstalálkozón megfogalmazott célt, miszerint 2030-ra a szárazföldi és tengeri területek 30 százalékát védelem alá kell helyezni. Az országok felségvizein túli, nyílttengeri területeknek csak egy kis részük védett, de a szennyezés, a savasodás és a túlhalászat ezeket is egyre inkább fenyegeti. Hogy a montreali cél teljesüljön, a Greenpeace szerint az évtized végéig évente 11 millió négyzetkilométernyi óceáni területet kell védetté nyilvánítani.

- Az ENSZ-megállapodásnak köszönhetően egy meghatározó lépést tettünk a tengeri élőlények és a biológiai sokféleség megőrzése felé, amely nélkülözhetetlen számunkra és a következő generációk számára - mondta Virginijus Sinkevicius, a környezetvédelemért, az óceánokért és a halászatért felelős európai biztos.

Mielőtt hatályba lépne, a tagországoknak még hivatalosan is ratifikálunk kell a szabályozást.