A több mint 10 éves olajkatasztrófa maradványai máig kimutathatók

a-deepwater-horizon-katasztrofaja-utan-azonnal-megkezdtek-a-mentesitest

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A Deepwater Horizon olajfúró-torony tragédiája már több mint 10 éve történt, de aki akkor hallott róla, és követte a híreket, nehezen felejti el. A természet biztos, hogy nem felejtette el, hiszen az akkor kiömlött olaj maradványai még ma is kimutathatók.

Az emberiség történetének egyik legnagyobb természeti katasztrófája következett be 2010. április 20-án: a Deepwater Horizon olajfúró-tornyon robbanás történt, aminek következtében 11 ember meghalt, és ötmillió hordónyi olaj ömlött a Mexikói-öbölbe, nagyjából két magyarországnyi területet borított be.

A hatóságok természetesen azonnal megkezdték a katasztrófa következményeinek elhárítását. Az olajat a víz felszínén próbálták elégetni, tankerhajókkal felfogni, de terjedését nem tudták teljesen megfékezni. A kiömlő olaj hatalmas területet borított be, és maradványai a mai napig jelen vannak a helyszín közelében. Ezek környezeti hatását vizsgálták amerikai és kanadai kutatók, tanulmányuk a Frontiers in Marine Science szakfolyóiratban fog megjelenni.

Hosszútávon is komoly hatást gyakorolnak a környezetre az olajmolekulák

Ahogy a folyóirat ismertetőjében lehet olvasni, a kőolaj egy komplex molekulakeverék, amelynek összetevői eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.

- Szemben más szennyezőkkel, a kőolajat olyan összetevők alkotják, amelyeket bizonyos baktériumok vagy éppen a napsugárzás le tud bontani - mondta Edward Overton, a Louisiana Állami Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője. - Éppen ezért a legnagyobb károk rövid idővel a kijutás után keletkeznek.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy olyan katasztrófának, mint amilyen a Deepwateré volt, ne lennének hosszútávú hatásai. Valóban, viszonylag rövid idővel a kiömlés után a nyersolaj egy része elpárolgott, kémiai vagy biológiai úton lebomlott, a vízoldékony összetevői feloldódtak. A nagyobb méretű molekulák azonban ellenálltak az időjárási hatásoknak, nem bomlottak le, nem oldódtak fel. A Mexikói-öböl mocsaras partszakaszain és a tengeri üledékben a mai napig kimutathatók az olajmaradványok.

Mindezeken felül bizonyos molekulák kémiailag átalakultak, és szintén jelen vannak a helyszínen a mai napig. Ezeknek az összetevőknek a toxicitásuk és fizikai tulajdonságaik megváltoztak, ennek megfelelően az élővilágra is teljesen más hatást gyakorolnak.

Hatékonyabb fellépés az esetleges katasztrófák esetén

Természetesen az lenne a legjobb, ha több hasonló katasztrófa nem következne be, de ennek esélyét sajnos nem lehet kizárni. Azonban az, hogy a vizsgálatnak köszönhetően már többet tudunk az olajmolekulák környezeti hatásairól, sikeresebb fellépést eredményezhet egy ilyen esemény során.

- A helyi időjárási körülmények nagy mértékben befolyásolják, milyen reakciók zajlanak le egy olajömlés során - magyarázta Overton. - Azonban minél többet tudunk az olaj egyes összetevőinek kémiai és a fizikai tulajdonságairól, annál jobban értjük, és annál könnyebben észleljük azok környezetre gyakorolt hatásait.

(Forrás: sciencealert.com, ng.24.hu, juratus.elte.hu)