Téli madárlesre hív a Magyar Madártani Egyesület

nagy-teli-madarles

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is meghirdette a Nagy Téli Madárles nevű akcióját, amiben bárki részt vehet előzetes természetismereti képzés nélkül. A programok bár egyszerűek, mégis értékes adatokkal segítik az MME munkáját.

Téli madárlesre hív mindenkit az MME, a parkok, kertek madarait december 28-30 között számolhatjuk. Ahogy az egyesület közleményében írja, az adatrögzítés- és beküldés a Turdus - a rigófélék tudományos neve alapján keresztelt - mobiltelefonos applikáción keresztül történik. Ezt eddig csak szakmai adatgyűjtésre használták, de az új modulok bevezetésével mindenki számára elérhetővé válik. Lehet persze jegyzetfüzetet is használni, de ebben az esetben az adatokat később fel kell majd tölteni egy internetes adatbázisba

A MME kiemeli, hogy a megfigyelést a madáretetők vagy valamilyen természetes táplálkozóhely környékén végezzük lehetőleg a délelőtti órákban, és 30 percig tartson. Fajonként az egyidejűleg látható egyedek számát kell feljegyezni. Noha mindenki egy szokatlan megfigyelésre vagy nagy számokra vágyik, az egyesület azt is megemlíti, fontos információt hordoz, ha nem, vagy csak nagyon kevés madarat figyelünk meg, így ezt is rögzítsük.

A számláláshoz további fontos információk az MME honlapján találhatók.

Bár az akciót a két ünnep közötti időszakra hirdették meg, aki igazán kitartó, a számlálást február 28-ig folytathatja. Az adatok ugyanis akkor a legértékesebbek, ha minél több héten, hetente egyszer, mindig ugyanazon a napon tudjuk elvégezni a számlálást.

 

(Forrás: mme.hu)