Támad az Orca: munkába állt a légkör széndioxid-vadász csúcsragadozója

tamad-az-orca

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Izlandon megnyílt a világ legnagyobb szén-dioxid-leválasztó üzeme, az Orca. Igaz, egy év alatt még csak három másodpercnyi kibocsátási értéket tud megsemmisíteni, de a lényeg, hogy már ily módon is védekezhet az emberiség a globális felmelegedés ellen.

A Föld légköre olyan gyorsan melegszik, hogy szinte minden szakértő vallja, a klímaváltozás katasztrofális következményeinek elkerülése, de még a 2050-re tervezett szén-dioxid-semlegesség elérése érdekében is újabb módszerek bevetése szükséges, például valahogyan ki kell szívnunk a légkörből a szén-dioxidot.
A Climeworks most nagy lépést tett ezért: a látványnak is pazar izlandi vulkánok hátterében hatalmas félkörben sorakozó gigantikus ventilátorok folyamatosan szívják a levegőt, túlmelegítik, majd kiszűrik belőle a szén-dioxidot.
Ha a névadó kardszárnyú delfinre (gyilkos orka), mint az útjukba kerülő prédát válogatás nélkül felfaló óceáni fenevadra gondolunk, találó a névadás, hiszen a most munkába álló Orca a légkör új csúcsragadozójaként igyekszik „felfalni” és elpusztítani – a szén-dioxidot.

Image removed.
A Climeworks Orca névre keresztelt új izlandi létesítménye évente 4000 tonna szén-dioxidot képes megkötni. (Fotó: Business Wire, AP)
A LEVEGŐBEN ELKAPJA, A FÖLD ALATT MEGSZILÁRDÍTJA

A szén-dioxid-leválasztó és -tároló üzem több mint 18 hónapos építkezés után nyílt meg a napokban. Óriásventilátorait konténer méretű dobozokba ágyazták; miután a szén-dioxidot elválasztják, vízzel keverik, majd kígyózó zsírcsövekben keringetik mélyen a föld alatt, ahol a szén lehűl és megszilárdul.

E folyamattal az Orca évente 4000 tonna szén-dioxidot képes megkötni, ezzel a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye – tegyük hozzá, ilyenből rajta kívül jelenleg csak kettő működik.

„Úgy képzeljük el, mint a légkör hatalmas porszívóját” – mondta az Insidernek Julio Friedmann, a Columbia Egyetem energiapolitikai kutatója, aki részt vett az üzem szalagátvágási ünnepségén. „Ma semmi más nem tudja megtenni, amit ez a technika.”

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legfrissebb jelentése szerint a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás a világ klímaharcának egyik fontos új lehetősége. Még akkor is, ha jelenleg az olyan létesítmények, mint az Orca, csak a globális kibocsátás töredékét képesek megsemmisíteni.

Peter Kalmus klímatudós kiszámolta, hogy ha működik, akkor egy év alatt három másodperc értékű CO2-kibocsátást von ki a légkörből. Másképpen fogalmazva, minden pillanatban elfogja az emberiség jelenlegi kibocsátásának tízmilliomod részét. Ám a számoknál fontosabb, hogy ezeket az új módszereket egyáltalán már a nagy tervek részének tekinthetjük.

(Forrás: businessinsider.com, kezdőkép forrása: https://climeworks.com/orca