A szilveszteri ünneplés közben is figyelhetünk a környezetre

fenntarthato-szilveszter

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Szilveszter napján sokan egy hatalmas bulival búcsúztatják az óévet, és köszöntik az újat. Ezzel persze nem is lenne gond, de a környezetre ilyenkor csak kevesen figyelnek - pedig ahogy a karácsonyi ünnepséget, úgy a szilveszteri partit is könnyen fenntarthatóbbá lehet tenni.

Szilveszterkor törekszünk arra, hogy minél jobban érezzük magunkat, de abba sajnos sokszor bele sem gondolunk, hogy a környezetre milyen hatással van az önfeledt ünneplés. New Yorkban például minden évben hatalmas bulit tartanak, a Times Square-en több százezren várják az éjfélt, de mit hagynak maguk után újév napján? Több mint 48 tonna szemetet a konfettitől kezdve a pizzásdobozon, parti kalapon és műanyag palackon át a lufimaradványokig. És ez csak egy - igaz, elég nagy - buli.

fenntartható szilveszter

A környezetvédelem érdekében tehát érdemes változtatni a szilveszteri szokásokon - akár már az idei ünnepen.

Amikor mi megyünk bulizni

Ha egy barátunknál vagy egy szórakozóhelyen töltjük a szilvesztert, sokkal kisebb a befolyásunk arra, hogy a rendezvény környezettudatos legyen, de azért nem vagyunk tehetetlenek.

Természetes, ha az új évet nem egy melegítőnadrágban és egy régi pólóban szeretnénk köszönteni, de nem kell feltétlenül a boltba rohanni egy új ruháért a bulira. Nézzünk inkább szét alaposan a szekrényben, és kombináljuk a meglévő darabokat úgy, hogy azok csinos ünnepi szettet alkossanak. Ha ez nem megy, akkor is inkább egy használt ruha boltban vásároljunk, mint egy fast fashion üzletben, vagy kérjünk kölcsön valamit a barátainktól.

fenntartható szilveszter

Ha tehetjük, tömegközlekedéssel menjünk a buliba, vagy ha mindenképpen autóba ülünk, akkor beszéljünk össze a többiekkel, hogy ki kit tudna elvinni, és szervezzük meg a közösségi fuvarokat.

A szemetet ne dobáljuk el, és tűzijátékot se használjunk!

Amikor mi várjuk a vendégeket

Ha pedig mi tartjuk a partit, akkor az elhatározáson kívül nem kell más, hogy az a lehető legzöldebb legyen.

A menü ne a klasszikus party snakcekből álljon, mert azok nemcsak hizlalnak, de elkészítésük és csomagolásuk miatt környezetszennyezők is. Vannak ezeknél egészségesebb harapnivalók! Már az is jó, ha magunk sütjük meg a pogácsát vagy a sajtos rudat teljes kiőrlésű lisztből, de készíthetünk zöldségpálcikákat és gyümölcsnyársakat is - ha lehet helyi, szezonális alapanyagokból.

fenntartható szilveszter

Az italoknál is érdemes hanyagolni a boltban kapható, hosszan utaztatott, környezetszennyező technológiával készült termékeket. És persze semmit se vigyünk túlzásba, mert az csak élelmiszerpazarláshoz vezet.

A műanyag poharak és tányérok helyett válasszunk újrahasznosítható étkészletet. Dekorációs termékekből sem kell felvásárolni az egész boltot, inkább vegyük elő kézügyességünket, és készítsük el magunk a díszeket lehetőleg újrahasznosított alapanyagokból.

fenntartható szilveszter

 

(Források: sustainabilitynook.com , szilveszter.hu)