Szigorúbb szabályozást javasolnak a tisztább levegő érdekében

meg-mindig-sok-halalesetet-okoz-a-legszennyezes

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Szigorúbb törvényi szabályozást javasol az Európai Unió környezetvédelmi tisztviselője a levegőminőség javítása érdekében. Amennyiben elfogadják, az uniós polgárok akár kártérítést is igényelhetnek, amennyiben a légszennyezés egészségügyi hatásaitól szenvednek.

A levegő- és vízszennyezés kezelésére három pontból álló javaslatot állítottak össze, amelyet Virginijus Sinkevicius az EU környezetvédelmi biztosa ismertetett a napokban. Az intézkedés egyrészt szigorúbb határértéket határozna meg a levegőben található, egészségre káros anyagokkal kapcsolatban. Az EU levegőminőségi szabványai így közelebb kerülhetnek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt értékekhez. A javaslat egyebek mellett az uniós polgárok számára lehetővé teszi, hogy kártérítést igényeljenek, amennyiben a légszennyezés egészségügyi hatásaitól szenvednek.

A javaslat emellett kitér arra is, hogy bizonyos cégeket - különösen a gyógyszergyártó és kozmetikai vállalatokat - kötelezhetnék arra, hogy megtisztítsák a működésük során beszennyezett vizet - vagy legalábbis vállalják ennek a költségét.

Ahhoz, hogy a törvény hatályba lépjen, még az EU tagállamainak is meg kell vitatni és jóváhagyni.

Sokan szigorítanák a jelenlegi előírásokat

Az Eurobarometer által publikált friss jelentés szerint a legtöbb európai állampolgár úgy gondolja, hogy az országában súlyos problémát jelent a légszennyezés okozta asztma, valamint a különböző szív- és érrendszeri betegségek.

A válaszadók csaknem fele mondta azt, hogy az elmúlt 10 évben romlott a levegő minősége - annak ellenére, hogy több tanulmány szerint éppen, hogy javult az állapot. A nagy többség - 67 százalék - pedig üdvözölné, ha szigorítanák a levegőminőségi előírásokat az EU-ban.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai azt mutatják, hogy évente még mindig több mint 300 ezer korai haláleset köthető a légszennyezéshez. Amennyiben azonban a WHO által javasolt határértékeket tartani lehetne, akkor ez a szám felére csökkenne. A felmérés arra is rávilágít, hogy az emberek szerint az ipari szereplők, vállalatok és hatóságok nem tesznek eleget a levegőminőség javítása érdekében.

- Az emberek azt mondják, tiszta levegőt szeretnének belélegezni - hangsúlyozta Sinkevicius. - Az asztmától szenvedők, a városban és ipari területek közelében élők mind aggódnak, és cselekvésre szólítanak fel minket. Az Európai Bizottság a levegőminőségre vonatkozó előírások megerősítését célzó javaslatával lép ebbe az irányba.

 

(Forrás: euronews.com)