Sokan támogatják az ötletet, hogy hetente rendezzenek autómentes napokat

a-legtobben-tamogatnak-hogy-hetente-legalabb-egy-automentes-nap-legyen

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Európa nagyvárosaiban az emberek több mint fele támogatja, hogy hetente rendezzenek autómentes napokat, derül ki a Tiszta Városok Kampány megbízásából készített felmérésből. Az intézkedéssel gyorsan csökkenthető lenne az olaj iránti kereslet.

Londonban, Barcelonában, Varsóban, Brüsszelben és Párizsban az emberek 62 százaléka támogatja a heti egy autómentes nap ötletét az egész városukra kiterjedően - erre mutatott rá a Tiszta Városok Kampány által megbízott Ricardo Energy & Environment közvélemény-kutatása. Az intézkedés hatását modellezték is, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezáltal 3-5 százalékkal csökkenthető a városi közlekedés üzemanyag-fogyasztása.

Egyszerűen csökkenthető lenne az olaj iránti kereslet

Az 1970-es években kezdtek autómentes vasárnapokat tartani számos európai városban, amikor az OPEC olajembargója miatt az árak az egekbe szöktek. A helyzet most is hasonló, a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget csökkenteni szükséges. Az autómentes napok bevezetése az egyik legegyszerűbb módja lenne annak, hogy gyorsan csökkentsük az olaj iránti kereslet mértékét.

A Tiszta Városok Kampány egy másik elemzésében ugyanis azt is megállapította, hogy heti egy autómentes nap az EU és az Egyesült Királyság összes nagyvárosában 3-5 százalékkal csökkenthetné az európai városi közlekedés éves olajigényét. Ez a három balti állam, Észtország, Lettország és Litvánia éves olajfogyasztásának felel meg. A kutatás azt mutatja, hogy ennek hasonló vagy nagyobb hatása lehet, mint a heti három napos otthoni munkavégzésnek.

Budapesten is érdemes lenne több autómentes napot tartani

Az Európai Mobilitási Hét programjaként Budapest több helyszínén is tartottak autómentes napot, de ezeknek a számát lehetne még növelni.

- Már több európai nagyvárosban, például Brüsszelben és Párizsban is tartottak olyan vasárnapot, amikor a város nagy részen csak a gépjárművek közül csak tömegközlekedési eszközök, taxik és az egyes közfeladatot ellátó járművek közlekedhettek - mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. - Ezek a napok ott komoly népszerűségnek örvendtek. Érdemes lenne Budapesten is kipróbálni, és kísérletképpen egy vasárnapra reggel 9 és délután 5 óra között autómentessé tenni a Hungária körút és a Budai körút által határolt területet.

Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője hozzátette, hogy az autómentes napok gyorsan és könnyen megvalósíthatók. Nem kell új infrastruktúrát kiépíteni, és nem kell bonyolult szabályozást kidolgozni. Ezt a rövid távú intézkedést kell kiegészíteni aktív és megosztott mobilitást ösztönző beruházásokkal, a jobb tömegközlekedés biztosításától kezdve a gyaloglás és a kerékpározás ösztönzéséig a városokban.

 

(Forrás: levego.hu)